Vijesti

Ministarstvo državne imovine i Grad Jastrebarsko zajednički rješavaju pitanja državnog zemljišta u Jaski

08.02.2018. Gradonačelnik zatražio potporu ministra najvažnijim gradskim projektima - u kabinetu ministra državne imovine, u utorak 6. veljače 2018. godine, radni sastanak održali su ministar Goran Marić i gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Radni sastanak održan je na inicijativu gradonačelnika Novosela s ciljem aktualizacije tema oko projekata koji su vrlo važni za daljnji tijek razvoja grada Jastrebarskog, a koji stoje neriješeni jer se radi o zemljištima kojima je vlasnik Republika Hrvatska.

Gradonačelnik Novosel zatražio je brzo dobivanje ugovora o pravu građenja za objekte vodospreme Hrašća i pročistača otpadnih voda, a s obzirom da se radi o EU projektima za koje su propisani rokovi provedbe. Lokacija budućeg pročistača nalazi se na državnom zemljištu za koje je Grad isfinancirao novu geodetsku izmjeru i upis u zemljišne knjige, te tako vlastitim sredstvima sređuje preko 500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Grad je u tu svrhu utrošio više od 200.000 kuna.

Također, gradonačelnik Novosel je ministra Marića upoznao i o 11 godina dugoj problematici rješavanja prostora za jaskanske umirovljenike u ulici braće Radić u Jastrebarskom koja se bliži kraju, jer je Grad ispunio sve ugovorne obveze. Naime, Grad je uredio prostorije Općinskog suda u ulici Braće Kazić te prostorije u kojima je nekad radio Prekršajni sud. Prekršajni sud i Veterinarska inspekcija već su useljeni u novoobnovljene prostore, pa je na sastanku zatraženo da se čim prije izvrši službena primopredaja Gradu prostorija u ulici braće Radić, kako bi se iste mogle urediti za potrebe jaskanskih umirovljenika. Grad je u realizaciju tih projekata uložio gotovo milijun kuna.

Nadalje, Ministar Marić upoznat je i o projektu izgradnje parkirališta za automobile i autobuse u ulici Zrinski-Frankopanskoj, koje je prijavljeno u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ za što je od nadležnog ministarstva već ranije dobivena suglasnost, pa će i o toj temi, nadležno povjerenstvo, nadamo se uskoro donijeti pozitivno rješenje i Gradu darovati predmetno zemljište.

Nadalje, aktualna tema sastanka bila je i prostor bivše vojarne dr. Ante Starčevića u Jastrebarskom, za kojeg je Grad još 2012. godine tražio prijenos prava vlasništva, a za koje je Gradsko vijeće 2016. godine donijelo Urbanistički plan „Rakitovica 1“. Nadalje, na prostoru vojarne Grad je već ranije prijavio projekte u strategiji Urbane aglomeracije Zagreb, a u planu je i provedba parcelacije sukladno UPU-u, za što je zatražena potpora Ministarstva državne imovine. Također, s obzirom da su na prostoru vojarne bespravno izgrađeni neki novi objekti, protivno važećem Urbanističkom planu, provjerit će se status tih gradnji s korisnicima prostora. Ministar Marić je također naglasio da će dijelovi vojarne predviđeni za javnu namjenu biti darovani Gradu bez naknade, dok će zemljišta za eventualnu komercijalnu namjenu biti predmet kupoprodaje.

Na kraju sastanka, Gradonačelnik Novosel predložio je Ministru Mariću da Grad Jastrebarsko u svoj napredan GIS sustav unese sve prostorne jedinice nekretnina u vlasništvu RH sa područja grada, te će zatim Ministarstvu bez naknade dozvoliti pristup ovom informacijskom sustavu s ciljem jednostavnijeg i bržeg pregleda i dohvata podataka o toj državnoj imovini.

„Izuzetno sam zadovoljan rezultatima i zaključcima sastanka. Teme o kojima smo danas razgovarali od velikog su značaja za Jasku te upravo zato ne smijem dozvoliti da odu u zaborav. Ovom prilikom zahvaljujem se ministru Mariću na suradnji i vjerujem u brz i pozitivan ishod za sve naše zahtjeve. Mišljenja sam da je ovo pravi primjer kako bi sve službe trebale raditi i brzo reagirati na zahtjeve jedinica lokalne samouprave“, poručio je gradonačelnik Novosel, dok je tom prigodom ministar Goran Marić kazao da će Ministarstvo državne imovine pripomoći da Grad Jastrebarsko dobije sadržaje koji će omogućiti da funkcionira kao urbana sredina u punom smislu na dobrobit svih svojih građana. 

Foto: sd.hr

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Gradonačelnik Novosel potpisao 49,5 milijuna kuna vrijedan ugovor za obnovu dvorca Erdödy u Jastrebarskom
  • 02.07.2020.
  • Gradonačelnik Novosel potpisao 49,5 milijuna kuna vrijedan ugovor za obnovu dvorca Erdödy u Jastrebarskom
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group