Vijesti

Naša želja je da budemo još bolji

22.09.2014. U sklopu trodnevne konferencije posvećene unaprjeđenju potencijala lokalnih samouprava u generiranju brzog gospodarskog rasta i razvoja na svojem području, gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel predstavio je Jastrebarsko kao sredinu s vrlo povoljnim poslovnim okruženjem.

Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci od 22. do 24. rujna 2014. godine, u hotelu Solaris u Šibeniku, organizira trodnevnu konferenciju pod nazivom „Planiranje, organizacija i provedba investicijskih projekata u lokalnim samoupravama-izvanproračunsko financiranje lokalnih javnih investicija“. Trodnevna konferencija posvećena je unaprjeđenju potencijala lokalnih samouprava u generiranju brzog gospodarskog rasta i razvoja na svojem području.

Prvi dio konferencije posvećen je projektima koji jedinicama lokalne samouprave osiguravaju dostizanje najviših svjetskih standarda u pogledu kvalitete lokalnih javnih usluga, ali i planiranja razvoja te komunikacije s ključnim dionicima. Posebna pozornost posvetiti će se funkcionalnoj usmjerenosti u privlačenju domaćih i stranih investicija, modelima „e-government“ informacijskih sustava te prezentacijama integralnih baza podataka i sustava za prostorno planiranje. Cilj prvog dijela konferencije je dati jasne smjernice ponašanja suvremenih lokalnih samouprava, koje su nužan uvjet za opstanak u današnjim uvjetima ekonomsko-financijske i fiskalne krize.

Predstavnici Grada i gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel aktivno sudjeluju u točkama Programa konferencije, a Gradonačelnik je skupu i predstavio svoj Grad: ’’Mali smo grad, mala sredina, ali u vrijeme krize imali smo najmanje jednu veću gospodarsku investiciju u gospodarskoj zoni, a u ovo vrijeme imamo investiciju koja je druga po vrijednosti u Zagrebačkoj županiji. Tradicija Jastrebarskog počiva na poduzetništvu, od kad je na molbu jastrebarskih žitelja kralj Bela IV. dodijelio Jastrebarskom povlastice "slobodnog kraljevskog trgovišta".  Od tada do danas se puno toga promijenilo. Jastrebarsko je danas jedan od gradova sa najmanjim stupnjem nezaposlenosti u Županiji, imamo veliki broj obrta i poduzetnika, mi smo Grad vrlo jake drvne, farmaceutske i prehrambene industrije. Primili smo mnoga Europska priznanja i nagrade. Koristimo sredstva EU, imamo 9 prijavljenih  projekata, 3 odobrena, 3 završena projekta, pripremamo nove projekte koje ćemo kandidirati.’’ - rekao je gradonačelnik te nastavio: ’’Naša želja je da budemo još bolji. Upravo je to i razlog pristupanju programu certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u programu BFC SEE . Samo poduzetne jedinice lokalne samouprave i uprave sa malo "drugačijim" pogledom mogu biti uspješnije. Moramo početi promišljati da i jedinice lokalne samouprave treba voditi kao tvrtke, kao kompanije i da smo na neki način, i mi "na tržištu". Buduće investicije neće se dešavati slučajno, već u onim sredinama koje će ih moći pratiti i stvarati povoljno okruženje za njih.’’

Drugi dio konferencije odnosit će se na planiranje, provedbu i financiranje lokalnih javnih investicija putem EU fondova i privatnog sektora. Prezentirat će se suvremeni modeli financiranja investicija u javnu infrastrukturu kroz sljedeće tematske module: energetika, zgradarstvo, informacijsko-komunikacijske tehnologije i gospodarenje otpadom. Svi projekti prezentirat će se kao gotovi modeli po principu „ključ u ruke“, koji implicira minimalan angažman javnog sektora i visoku razinu provodljivosti.

’’Business friendly certification znači ulaganje u znanje, a to je najbolje ulaganje za budućnost. Zahvaljujemo se Centru za lokalni ekonomski razvoj za uzimanje Jaske kao partnera. Vjerujem da ovim potezom donosimo veliku promjenu u Hrvatskoj i želim vjerovati da će i drugi slijediti naš primjer – primjer uspješnih gradova!’’ – ovim je riječima gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel završio predstavljanje svoga Grada.

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Upute za najam e- bicikala
  • 25.05.2020.
  • Upute za najam e- bicikala
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group