Vijesti

Prevencija u zajednici stvorit će platformu borbe protiv ovisnosti za sve lokalne zajednice

18.12.2017. Novim projektom Udruga roditelja „KORAK PO KORAK“ nastoji Dugoročno smanjiti broj mladih ovisnika.

Udruga roditelja „Korak po korak“ pokrenula je novi projekt „Prevencija u zajednici“ kojim namjerava doprinijeti učinkovitoj prevenciji zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika. Partneri su projekta gradovi Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i Zaprešić u kojima će najprije biti uspostavljen model univerzalne prevencije, s ciljem izrade učinkovitih modela prevencije ovisnosti koji će se moći primijeniti i u drugim zajednicama. Projekt se provodi uz podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je potaknut zabrinjavajućim rezultatima istraživanja provedenih na području Zagrebačke županije, u kojima i sami mladi kao najveće probleme ističu nezaposlenost, nizak životni standard, nedostatak perspektive i problem ovisnosti, najčešće alkoholizam i narkomaniju. Izvještaj Ministarstva unutarnjih poslova za 2015. godinu pokazuje povećanje rasprostranjenosti kaznenih djela zloporabe droga u Zagrebačkoj županiji za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na razini države, rezultati ESPAD-a (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) za 2015. godinu pokazuju da je 92 posto mladih u dobi od 15 i 16 godina konzumiralo alkohol u posljednjih 12 mjeseci, dok ih 33 posto redovito puši.

„Ovaj je projekt nastavak naših nastojanja u izgradnji boljih i kvalitetnijih zajednica za život djece i mladih. Gradimo ga na uspjehu i iskustvu koje nosimo iz projekta Organizacije koje brinu i sretni smo što ponovno imamo vrijednu podršku gradova koji su prepoznali važnost ovakvih inicijativa za svoje zajednice. Pred nama je zahtjevan posao, no vjerujemo da ćemo zajedničkim radom, idejama i aktivnostima stvoriti dugoročnu platformu za sustavno rješavanje problema ovisnosti mladih“, izjavila je voditeljica projekta Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

Projekt „Prevencija u zajednici“ usmjeren je na nekoliko ciljeva, a među prvima je utvrđivanje procjene spremnosti, potreba i resursa u trima zajednicama na području Zagrebačke županije – Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini i Zaprešiću. Pritom će naglasak biti stavljen na smanjenje rizičnih čimbenika za zloporabu sredstava ovisnosti djece i mladih kroz akcijsko-znanstveni pristup. Projektom će se osnažiti i Vijeća za prevenciju i koordinatore za razvoj i implementaciju preventivnih programa, kao i informirati javnost te uključiti mlade i građane u proces procjene prioriteta za provedbu programa prevencije. Naposljetku, evaluirat će se proces mobilizacije zajednice kako bi se unaprijedio, održao i širio model univerzalne prevencije primjenjiv i u drugim zajednicama.

Projekt će okupiti zajednicu u cjelini – članove Vijeća za prevenciju, mlade, lokalnu samoupravu, odgojno-obrazovne djelatnike, policijske službenike, ustanove socijalne skrbi, udruge, znanstvene ustanove, građane, volontere i druge stručnjake. Svi će oni zajedno surađivati te će se kroz redovite sastanke, edukaciju volontera i Vijeća za prevenciju, deliberativne forume i kampanje o oblicima ovisnosti te o rizičnim i zaštitnim čimbenicima za zloporabu sredstava ovisnosti izraditi Akcijski plan provedbe preventivnih programa ovisnosti kod djece i mladih.

Na nedavno održanoj prvoj edukaciji Vijeća za prevenciju, predvođenoj gradonačelnikom Jastrebarskog Zvonimirom Novoselom, gradonačelnikom Svetog Ivana Zeline Hrvojem Koščecom i pročelnicom Ureda za društvene djelatnosti Grada Zaprešića Sandrom Sabol Valenčak, okupljeni su imali priliku educirati se o načinima učinkovite prevencije u zajednici. Edukacija je provedena u suradnji s profesoricama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Martinom Ferić, Josipom Mihić, Mirandom Novak te Valentinom Kranželić koje su tijekom edukacije uvele te pripremile Vijeća za pristup i rad na prevenciji. Za svaki je grad posebno pripremljena radionica o razini spremnosti grada za provedbu preventivnog programa, nakon čega su članovi Vijeća iz stečenih znanja i informacija izrađivali model zdrave zajednice za Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelinu i Zaprešić te kreirali misiju i viziju Vijeća sukladno principima zdrave zajednice i učinkovite prevencije.

Tekst: Marina Trbus, voditeljica projekta
Foto: Udruga "Korak po korak"

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Diplomatska berba ponovno promovira Jasku diljem svijeta
  • 01.10.2020.
  • Diplomatska berba ponovno promovira Jasku diljem svijeta
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group