Vijesti

Primjena naputaka nadležnih ustanova i odgovorno ponašanje najbolja su preventiva protiv Korona virusa!

13.03.2020. U petak 13. ožujka 2020. godine u Gradskoj vijećnici, u proširenom sastavu, sastao se Stožer civilne zaštite Grada Jastrebarskog, a članovi kojeg su nastavno na aktualno stanje na području Zagrebačke županije, između ostalog, usvojili Zaključak o donošenju preporuka za područje Grada Jastrebarskog u svezi provođenje mjera zaštite od Korona virusa.

Sjednici kojom je predsjedao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog, Stipe Bučar, odazvali su sljedeći članovi Stožera: predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog, Policijske postaje Jastrebarsko, Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko, Veterinarske stanice Jastrebarsko, Voda i Cesta Jastrebarsko, Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Samobor i Odjela za preventivne i planske poslove te Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb. S obzirom na važnost teme sastanku su nazočili i predstavnici jaskanskog dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole, Centra za kulturu, Centra za socijalnu skrb, Župe i Groblja Jastrebarsko, Društva Naša djeca te predstavnici jaskanske sportske i kulturno-umjetničke zajednice. Prisutnima su se pridružili i gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, dr. Hrvoje Vranješ, iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji je nazočne upoznao sa svim bitnim informacijama o ovoj aktualnoj temi te trenutnom situacijom u Hrvatskoj, ali i voditelj Odjela za preventivne i planske poslove, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb, Hrvoje Vegar, koji je pak prisutnima pojasnio o postupanju i Odlukama Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, o čemu smo više pisali ovdje.

Naime, prema njihovim riječima za sada na području Republike Hrvatske nema prevelike opasnosti za građane, no zbog nekolicine slučajeva i kako ne bi došlo do širenja zaraze na čitavom području Republike Hrvatske provode se sve moguće preventivne mjere od zabrane javnih okupljanja, kao i samoizolacija osoba koje su doputovale, osim i zemalja Azije, iz: Njemačke, Francuske, Švicarske, Austrije, Italije, Španjolske, Nizozemske, Švedske ili Slovenije. Također, nužno je slušati i poštivati odredbe nacionalnog Zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog Stožera civilne zaštite, biti oprezan, odgovoran i dosljedan u osobnom postupanju te i voditi pojačanu brigu o higijeni kako ne bi bilo razloga za paniku. Što se tiče pojačane osobne higijene bitno je redovno pranje ruku sapunom i vodom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola, u slučaju kašljanja ili kihanja prekriti usta i nos papirnatom maramicom te izbjegavanje bliskih kontakata s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, povišenu temperaturu ili kašlju. Također, preporuka je za sve one koji su boravili u područjima izvora zaraze da se hitno telefonskim putem jave (ne osobnim dolaskom) svojem liječniku ili na dežurni broj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije: 099/482-7486. Bolest uzrokovana ovim virusom očituje se simptomima koji nalikuju simptomima gripe ili obične prehlade, a osoba koja se u navedenom periodu vratila/doputovala iz područja koje je zahvaćeno epidemijom, uz gore navedene postupke, treba ostati u posebnoj karanteni ili u kućnoj samoizolaciji kroz 14 dana od povratka. Za sva pitanja i nedoumice građani se mogu obratiti na telefon 112, na e-mail Grada Jastrebarskog info@jastrebarsko.hr, kao i na 099/482-7486 - dežurni broj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Zaključak možete preuzeti ovdje.
Zaključak o javnim okupljanjima na podrucčju Zagrebačke županije

Pojašnjenje pojma kućna karantena:

 • Osobe u kućnoj karanteni dužne su dva puta dnevno mjeriti tjelesnu temperaturu i javljati se telefonom svakodnevno teritorijalno nadležnom epidemiologu prema rješenju izdanom od graničnog sanitarnog inspektora
 • Kućna karantena podrazumijeva boravak osobe u jednoj odijeljenjoj prostoriji u stanu/kući uz održavanje minimalnog kontakta s jednim ukućanom s distance od najmanje jedan metar. Osoba u karanteni treba smanjiti direktne socijalne kontakte na minimum i ne smije ulaziti u javne niti privatne objekte. Može šetati na otvorenom uz pridržavanje držanja distance od drugih ljudi na najmanje jedan metar.

Svi hrvatski građani koji dolaze iz područja s najvećim rizikom navedenih pod kategorijom 1. biti će temeljem rješenja graničnog sanitarnog inspektora obavezni na kućnu karantenu/samoizolaciju na razdoblje od 14 dana po napuštanju područja navedenog u kategoriji 1.

Ako hrvatski građani koji dolaze iz područja s najvećim rizikom navedenih pod kategorijom 1. dijele kućanstvo s članovima obitelji i ne mogu kod kuće biti u samoizolaciji, biti će smješteni u organiziranoj karanteni.Trošak organizirane karentene snosi Republika Hrvatska ako je osoba podvrgnuta karanteni boravila u područjima navedenimpod kategorijom 1. radi posla, a obveznik karantene snosi troškove ako je u rizičnom području pod kategorijom 1. boravio turistički.

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Luka Vlašić - prva jaskanska beba u 2020. godini
  • 31.01.2020.
  • Luka Vlašić - prva jaskanska beba u 2020. godini
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group