"Dalmatineri" i "Hiža" proslavili značajne obljetnice i razveselili brojne gledatelje

03.04.2023.

Veliki glumački ansambl Kazališta Škrabe i za Svjetski dan kazališta 2023. pružio je svojim starim i novim gledateljima obilje veselja, optimizma i dobrih vibracija.

U dva dana u Jastrebarskom su odigrana dva posljednja hita iz "tvornice snova" Nine Škrabea – "101 dalmatiner" i "Oko jedne hiže".

U dvadesetoj jubilarnoj izvedbi predstave "101 dalmatiner" zaigralo je u nedjelju, 26. ožujka, uz već uigranu ekipu od 50 članova i 15-ak novih glumica i glumaca kojima je ovo bio prvi kazališni nastup. "Dalmatineri" su najigranija i najgledanija predstava dječjeg ansambla kazališta Škrabe u posljednjih 15 godina, a pogledalo ih je više od 3700 gledatelja, pored ostalih i školarci iz Zagreba, Dugog Sela, Klinča Sela, Krašića i Pisarovine.

Predstava ja na repoertoaru Kazališta Škrabe samo godinu dana, a pripremljena je u suradnji s Veterinarskom stanicom Jastrebarsko i njezinim Skloništem za životinje te Centrom za kulturu Jastrebarsko.

Legendarna predstava "Oko jedne hiže" odigrana je na 5. godišnjicu svoje premijere, u ponedjeljak, 27. ožujka. U posljednjih pet godina predstava je igrala u Jastrebarskom, ali i na gostovanjima u Pribiću, Donjoj Kupčini, Svetom Ivanu Zelini i Klinča Selima. Taj zimzeleni kazališni hit prvi put je zaigrao prije 35 godina pod nazivom "Za dinar nade", a 90-ih godina igran je pod naslovom "Za kunu nade". U svim tim verzijama, pa tako i u ovoj, glumačku ekipu u ulozi Naceka Štibuhara predvodila je istinska legenda jaskanskog glumišta – Želimir Hrković. I ova jubilarna izvedba "Hiže" imala je na kraju posebno iznenađenje – debitantski kazališni nastup nove zvijezde jaskanskog teatra – glumca, pjevača i gitarista Luke Šijana. Luka je profesor gitare u Glazbenoj školi Jastrebarsko, a uskoro će zaigrati u novoj predstavi Kazališta Škrabe "Robin Hood", za koju je i napisao glazbu. Posebni gosti u publici na ovoj izvedbi "Hiže" bili su članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Lipa" iz Slavetića.

Ove dvije predstave samo su dio kazališnih i umjetničkih poslastica koje Kazalište Škrabe priprema za svoju publiku, prijatelje i suradnike povodom te velike obljetnice začetnika i voditelja jaskanskog kazališta svih tih 55 godina, od 1968. pa sve do danas. 

Obje predstave tonski je vodio Dominik Sečen, a rasvjetom su upravljali Ivica i Krešimir Batušić uz pomoć majstora rasvjetnog topa Petra Pavlakovića, Lovre Valečića i Gabriela Ivančića. Fotograf i snimatelj predstava bio je Matija Grgas – Mat Photography. 

"Sretni smo što su uz nas i svi brojni gledatelji na obje ove predstave kročili na sunčanu stranu ulice te iz kazališta izašli sretniji i zadovoljniji. Vidimo se uskoro u Kazalištu na premijeri našeg dugoočekivanog "Robina Hooda"!", poručuju iz Kazališta Škrabe. 

 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr