Jaskanski kazalištarci u ZKM-u

25.04.2022.

Jaskanski kazalištarci u ZKM-u

Dvadesetak najmlađih jaskanskih glumica i glumaca u subotu 23. travnja 2022. godine posjetilo je Zagrebačko kazalište mladih.

Polaznici Male škole glume predvođeni svojim voditeljicama profesoricom Klarom Blažek i Lucijom Severinac, u pratnji vodstva jaskanskog kazališta i njegove umjetničke voditeljice - profesorice Mie Matasić pogledali su hit predstavu Zagrebačkog kazališta mladih „Čarobnjak iz Oza“ (Lyman Frank Baum/Saša Broz).

Odlazak na predstavu dio je bogatog programa Male škole glume koja je svoj prvi vrhunac krajem 2021. godine imala postavljanjem i premijernim izvođenjem božićne predstave „Božić u Sceni“. Mala škola glume svoj će drugi vrhunac imati uoči završetka školske godine i početka ljetnih praznika. Naime, za nešto više od mjesec dana ovogodišnji će program Male škole glume završiti novom predstavom koju najmlađi jaskanski glumci marljivo pripremaju.

Odlazak u Zagrebačko kazalište mladih za nas nije novost. Organizirali smo ga naime i za svoje starije glumce od kojih neki sada svoje znanje prenose upravo našim najmlađim glumcima. Posjet predstavi i upoznavanje sa suvremenim i uglednim kazalištem zasigurno je dobar motiv uoči posljednjeg dijela Male škole glume i premijere njihove nove predstave. Kazališni izleti i druženja pamte se godinama, sjajna su nagrada za sav uložen trud tijekom cijele godine, ali i prilika za stjecanje novih znanja. Naši najmlađi glumci to itekako zaslužuju“ istaknuo je Velimir Kokot, predsjednik Gradskog kazališta Jastrebarsko, istaknuvši pritom i zadovoljstvo radom Male škole glume, voditeljicama, ali i brojnim glumcima koji su očito prepoznali kvalitetu rada u kazalištu koje ove godine slavi svoj 55. rođendan.

Subotnju predstavu i obilazak Zagrebačkog kazališta mladih komentirale su i voditeljice projekta Mala škola glume.

"Kažu da se djecu ne treba i ne smije štedjeti u kazalištu i to ne samo na razini produkcije već i recepcije! Publika je dio kazališta i zato je važno da svaki glumac, bio dijete ili odrasla osoba, uđe u ulogu publike te to iskustvo primjenjuje u gledalištu, ali i na pozornici. Drago mi je što su naši mali glumci imali prilike osvijestiti da kazalište za djecu nije pojednostavljena verzija kazališta za odrasle te da su potaknuti na razvoj kulturne, a posebno kazališne pismenosti" izjavila je profesorica Klara Blažek.

Lucija Severinac dodala je pak da je odlazak na predstavu uvijek zanimljivo iskustvo i važan element u razvoju djetetovog doživljaja svijeta, empatije, ali i razvoja estetskoga senzibiliteta te mašte. "Osim što su uvidjeli važnost zajedništva, prijateljstva i proaktivnosti, mali su polaznici gledanjem predstave naučili štošta i o tehničkim stvarima vezanima uz glumu i kazalište. Mislim da im je predstava svojom atraktivnošću osvijestila da najvažnije stvari ne mogu nadomjestiti nikakve vanjske instance jer su one već duboko usađane u svakoga od nas te ih samo trebamo osvijestiti i aktivirati. Svi možemo voljeti, biti hrabri i kolegijalni, ma što god se oko nas dešavalo, ako to zaista želimo, a i kod kuće je najljepše" zaključila je Lucija Severinac.

Nakon odgledane predstave mali glumci nisu krili svoje oduševljenje, a tijekom gledanja su uočili i mnoge dramske tehnike i metode koje su i sami prošli na radionicama. "Predstava mi se jako svidjela jer je jako smiješna", "Onaj uragan mi je bio baš super jer je bio kao pravi" i "Kad ćemo opet ići?" samo su neki od komentara.

Sad kada su vidjeli kako to rade profići, s nekoliko caka u džepu, male glumce čeka puno posla oko pripreme nove predstave.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr