100 godina kasnije dvorac dobiva nov život

08.09.2022.

100 godina kasnije dvorac dobiva nov život

Punih 100 godina od smrti grofa Stjepana Erdödyja (10. XI. 1848 – 8. IX. 1922), započeli su radovi na obnovi dvorca čime će i ova godina biti zapamćena u povijesti Jastrebarskog.

Članovi vlastelinske obitelji Erdödy znatno su utjecali na život grada, a posljednji koji je živio u dvorcu upravo je spomenuti Stjepan.

Prema arhivskim podacima dvorac-kaštel sagradio je ban Matija Gereb u razdoblju od 1483. do 1489. godine, a u njegov je posjed obitelj Erdödy došla u prvoj polovici 16. stoljeća te ga je posjedovala sve do 1922. godine.

Dvorac je tijekom vremena više puta bio dograđivan te je bio i jedna od utvrda u vrijeme turskih osvajanja. Kamenu ploču s obiteljskim grbom lijevo od ulaza ugradio je 1592. godine ban Toma Erdödy, dok je velik ljubitelj prirode i lova Stjepan Erdödy u njemu osnovao Prirodoslovni muzej.

Nakon što ga je 1922. godine od obitelji Erdödy kupio veletrgovac Ehrman koji je ubrzo bankrotirao, dvorac je 1936. godine na dražbi otkupila općina. Trideset godina kasnije u njemu je otvoren Zavičajni muzej, a od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća do danas stanovnici Jastrebarskog i okolice s nestrpljenjem čekaju njegovu obnovu koja je napokon i započela.

Povodom 100. obljetnice njegove smrti pjesmom jaskanske pjesnikinje Sonje Zubović osvijestimo kako dvorac i njegova prošlost oblikuju prošlost, sadašnjost i budućnost grada Jastrebarskog.

Dvorac

Od svih snjegova i kiša

što su stoljećima

padali po krovovima

ovog dvorca

moglo bi se

napraviti more,

duboko i neizrecivo

kao tajne utkane

u njegove čvrste zidove.

Odolijevao je beskrajnim

nevoljama i neverama

i uvijek je dostojanstveno

stajao uz sve naše i uz nas.

Ponosno smo ga pokazivali

djeci, putnicima, slali more

njegovih fotografija na

razglednicama diljem svijeta.

I nebo zvjezdano zna

kako smo oduvijek

pripadali jedni drugima

i da nas je svo ovo

vrijeme nježno učio

kako voljeti svoje.

Pokazivali smo ga svima

kao najveću dragocjenost,

kao čuvara

prošlosti i budućnosti

našeg grada.

Sonja Zubović

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr