30. obljetnica u Jastrebarskom proslavljena dostojanstveno, uz emocije i ponos u čast hrvatskih heroja!

30.08.2021.

30. obljetnica u Jastrebarskom proslavljena dostojanstveno, uz emocije i ponos u čast hrvatskih heroja!

U čast jaskanskim braniteljima i svima onima koji su sudjelovali u organiziranoj obrani, kako jaskanskog kraja tako i drugih krajeva Lijepe Naše, Jastrebarsko je u zajedništvu svečano proslavilo 30. obljetnicu od početka Domovinskog rata i prvog postrojavanja 61. samostalne bojne Zbora narodne garde Republike Hrvatske.

Manifestaciji koja se održala u subotu 28. kolovoza 2021. godine prisustvovali su mnogi uvaženi gosti, a ista je započela ranojutarnjom svetom misom zadušnicom te molitvom na Spomenu obilježju nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve stradale branitelje. Svečano, nakon himne i minute šutnje, preminulim, nestalih i umrlih hrvatskim herojima poklonile su se njihove obitelji, predstavnici Ministarstva branitelja, Oružanih snaga, Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog, jaskanskih branitelja i ratnih vojnih invalida, policije, vatrogasaca, lovaca, kuburaša, kao i mnoštvo drugih prisutnih sugrađana.

Manifestacija se zatim nastavila svečanim mimohodom glavnom jaskanskom ulicom, od Strossmayerovog trga pa sve do Perivoja dvorca Erdody. Prisutni jaskanski branitelji, pripadnici civilne i narodne zaštite sa čitavog područja bivše općine Jastrebarsko, predstavnici vatrogasaca, lovaca i kuburaša, uz skladbe u izvedbi puhačkih orkestara te pljesak i  pozdrave svojih sugrađana, ponosno su prodefilirali našim gradom, a prije samog polaska, na trgu ih je prigodnim riječima pozdravila zamjenica gradonačelnika, Nikolina Ribarić, zahvalivši im pritom na sudjelovanju u stvaranju Domovine. Ribarić se tom prilikom prisjetila kako je kao petnaestogodišnjakinja sa strepnjom slušala vijesti i veselila se svakom oslobođenom ili sačuvanom kvadratnom metru Lijepe Naše. „U tim sam danima bila ponosna na vas, a taj ponos osjećam i danas. Hvala Vam na vašoj žrtvi i hvala vam što ste stvorili našu Domovinu, hvala vam što ste očuvali jaskanski kraj i zaštitili nas od strahota rata.Uz želju da se rat više nikada ne ponovi, reći ću samo jedno: Živjeli jaskanski branitelji!“ poručila je Ribarić.

Nakon postrojavanja u Perivoju dvorca Erdödy, započeo je i svečani program, a gradonačelnik Grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, poručio je: „30 godina dijeli nas od početka Domovinskog rata.
30 godina u životu čovjeka put je od rođenja do zrelosti, a 30 godina u višestoljetnoj povijesti Hrvatskog naroda tek malen je dio. No ono što je Hrvatski narod prošao početkom devedesetih potpuno je odredilo naše živote danas i Domovinu u kojoj živimo. Sjećajući se tog vremena mogu punog srca, iskreno i s puno poštovanja zahvaliti Vama - hrvatskim braniteljima koji ste najzaslužniji što danas živimo u miru i slobodni u vlastitoj Domovini.
Branitelji s jaskanskog područja također su bili važna karika obrane naše Domovine, naročito na kupskom području, te na cijelom potezu od Siska do Karlovca, a mnogi naši sugrađani sudjelovali su na brojim ratištima diljem Lijepe Naše. Slaveći Vaše pobjede i uspjehe, posebno se moramo prisjetiti onih koji su svojim životima obranili našu zemlju i nema tih riječi niti djela kojima možemo njihovim obiteljima nadomjestiti taj gubitak. U prigodi 30. obljetnice od početka Domovinskog rata i prvog postrojavanja 61. bojne ZNG još jednom velika Vam hvala na svemu što ste dali za obranu naše Domovine i želim da Vas prate zdravlje, sreća i uspjesi te da budete ponosni gledajući kako nam živi uspješna Domovina Hrvatska!"

Zapovjednik 61. samostalne bojne, bojnik u miru, Ignac Horvatić, ovom je prilikom posjetio na prve dana organizirane borbe u našem kraju: „Po zapovjedi zapovjedništva Zbora Narodne garde Republike Hrvatske od 7. kolovoza 1991. godine, 16. kolovoza 1991. u kamenolomu Vranov Dol postrojena je 1. satnija naše bojne pod zapovjedništvom Čedomila Všetečke, kojeg ovom prilikom pozdravljam, kao i sve ostale branitelje koji su zbog bolesti bili spriječeni prisustvovati. 2. satnija se formira na prostoru bolnice na Plešivici pod zapovjedništvom Borkovića i Kurtalja, a 3. satnija, 3. listopada 1991. u Bukovcu pod zapovjedništvom Magđinskog. 410 pripadnika dragovoljaca bojne u tri pješačke satnije i s pripadajućim dozapovjednim odjeljenjima i vodovima uspješno je izvršila sve zadaće koje su stavljene pred njih.
31. studenog 1991. godine, 61. Samostalna bojna ZNG RH postala je 1. bojna 140 brigade“.
Čestitajući svojim kolegama braniteljima 30. obljetnicu, bojnik u miru Ignac Horvatić ovom je prilikom zahvalio svojim kolegama, a našim herojima, na odanosti svojoj Domovini.

Ivan Penić, predsjednik negdašnjeg Kriznog štaba bivše Općine Jastrebarsko te bivši ministar unutarnjih poslova u svojem je obraćanju istaknuo kako su ti ljudi, branitelji, vojnici i policajci, a danas ratni veterani i pripadnici Narodne zaštite, tada prionuli velikom poslu s ciljem organizacije obrane, a na tom putu vodila ih je vjera i ljubav prema Domovini. Penić je također istaknuo kako je u vojno-redarstvenu operaciju Oluja, 140. krenula sa 1820 hrabrih i odlučnih branitelja, a kroz sve jaskanske postrojbe prošlo je oko 5 600 ljudi, što je natprosječan broj u odnosu na broj stanovnika. „Nastavak izgradnje naše obrane bio je čudesan! Niti jedna država u svijetu se ne može pohvaliti time da je u samo nekoliko mjeseci uspjela stvoriti tako respektabilnu vojsku“¸ zaključio je Penić.

Izaslanik Ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić, uz čestitke braniteljima, pohvalio je održavanje ovakve manifestacije, kao i izdavanje monografije Jastrebarsko u Domovinskom ratu. Državni tajnik Nekić je u svom govoru, između ostalog, istaknuo kako narodna poslovica kaže da ono što nije zapisano, kao da se nije se ni dogodilo. „Obilježavanje ovakvih manifestacija, kao i izdavanje monografije izuzetno je važno za generacije koje tek dolaze iza nas kako bi se zauvijek znalo što su sve branitelji prošli i koliko su dali da za suverenitet Republike Hrvatske, a da bi svi mi mogli živjeti mirno u slobodi naše Domovine.“

Proslava je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, a čiji je izaslanik na svečanosti bio umirovljeni general-pukovnik, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković. U svom govoru, general-pukovnik Mareković je braniteljima poručio kako vjeruje da se još danas sjećaju zanosa, odvažnosti i hrabrosti i emocija koje su ih pokretale, a koje su danas uspomena, ali i nadahnuće. Istaknuo je da Domovinski rat treba biti dodana vrijednost nacionalnog i državnog identiteta, koji je zajedno s hrvatskim braniteljima temelj naše Republike Hrvatske i da se to nikada ne smije zaboraviti. „To dugujemo onima koji danas nisu s nama i obiteljima koji nažalost još uvijek traže svoje najmilije. Okrenimo se u slozi budućnosti i razvoju naše Domovine i ovog prekrasnog kraja, na dobrobit hrvatskog naroda i svih naših građana, jer nas je na to trajno obveza žrtva hrvatskih branitelja“, zaključio je umirovljeni general-pukovnik Mareković.

Uz više od dvjestotinjak prisutnih branitelja, proslavi je prisustvovao i Izaslanik glavnoga stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, Zdenko Boban, Izaslanik Hrvatskog generalskog zbora, glavni policijski savjetnik general Marko Lukić, umirovljeni general, Željko Gašparić, Izaslanik župana Zagrebačke županije, Miljenko Komes, prvi zapovjednik 13. policijske postaje Jastrebarsko, Zvonimir Novoselc te zadnji zapovjednik 140. brigade i ratni zapovjednik 140. domobranske pukovnije HV Jastrebarsko,Vilim Šeperić. Također, manifestaciji su prisustvovali brojni članovi i zapovjednici satnija bojnih: 61. samostalne bojne, 140. brigade i 140. domobranske pukovnije HV Jastrebarsko,  kao i članovi brigada sa područja Zagrebačke županije i šire te predsjednik Gradskog vijeća grada Jastrebarskog, Leon Bastašić, sa potpredsjednicima i članovima. Manifestaciju su uveličali puhački orkestri, učenici Glazbene škole Jastrebarsko te glumica Gradskog kazališta Jastrebarsko, Klara Blažek.
© 2021. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr