70 godina DVD-a Donje Izimje

05.06.2023.

70 godina DVD-a Donje Izimje

Velikim mimohodom i svečanom sjednicom članovi DVD - Donje Izimje proslavili su u subotu, 3. lipnja sedamdeset godina uspješnog rada vatrogasnog društva.

Brojni vatrogasci prijateljskih društava, predstavnici Vatrogasne zajednice Jastrebarsko i Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog te sponzori proslave uveličali ovu važnu obljetnicu.

Nakon svečanog mimohoda od kapele sv. Roka do vatrogasnog doma održana je svečana sjednica na kojoj je predsjednik DVD-a Donje Izimje Božidar Jurković zahvalio svima na dolasku. S radom društva u proteklih sedamdeset godina prisutne je upoznao tajnik DVD-a Donje Izimje Dario Domladovac.

Prisjetio se onih koji su na samom početku 1953. odlučili u svom mjestu osnovati vatrogasno društvo, a oni su Stjepan i Bogdan Šiktar, Nikola Domladovac, Ignac Poneković, Slavko Turčić, Franjo Šiktar i Tomo Domladovac. Vrijedni osnivači uz pomoć svojih sumještana započeli su već iste godine s izgradnjom vatrogasnog doma čija je gradnja potrajala tri godine. Već 1955. kupljena je prva vatrogasna štrcaljka nakon čega je organiziran i tečaj za vatrogasce. Tih godina društvo je djelovalo vrlo aktivno, stalno je rastao broj članova, pa je 1959. u sklopu društva osnovan i tamburaški sastav. Bilo je uspona i padova u broju  aktivnosti i članstva ali se društvo kontinuirano opremalo vatrogasnom opremom i radilo na dogradnji vatrogasnog doma. 

Sredinom 2010.  pokrenuta je izgradnja kompleksa "Brestiv grm", koji se nalazi u sklopu malonogometnog travnatog igrališta. Od tada pa sve do danas izgrađena su dva prateća objekta koji prije svega služe za održavanje vatrogasnih vježbi, malonogometnih turnira te za ostala druženja.  Uz pomoć Vatrogasne zajednice  Jastrebarsko 2013. kupljeno je kombi vozilo a financijskim sredstvima Grada Jastrebarskog nabavljen je materijal za rekonstrukciju krovišta na novom dijelu vatrogasnoga doma. Uređenje doma završeno je 2022. godine ugradnjom PVC stolarije te preuređenjem drvene sjenice u dodatnu garažu za nedavno nabavljeno pick up vozilo sredstvima Vatrogasne zajednice i Grada Jastrebarskog. Odmah nakon dolaska pick up vozila nabavljen je visokotlačni modul koji je ugrađen na vozilo, čime je ono postalo vatrogasno malo navalno vozilo. Danas DVD Donje Izimje broji 40 članova, od čega je 12 operativnih vatrogasaca.

Vatrogascima DVD-a Donje Izimje na njihovoj obljetnici čestitali su izaslanik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Vedran Boričević, predsjednik Vatrogasne zajednice Jastrebarsko Željko Popović te jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Sloga, zajedništvo, ali i požrtvovnost odlikuje naše vatrogasce, a na ovako svečane prigode zasigurno prevladava ponos. Sretan sam što Grad Jastrebarsko svoje vatrogasce može pratiti u potrebama, pa je i ovom DVD-u nedavno uručeno vozilo“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Novosel.
Na kraju svečanosti zaslužnim vatrogascima, pokrovitelju proslave i sponzorima uručena su odličja i priznanja.

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr