Bajkaj i lajkaj – gotovo 14 milijuna kuna za sigurnost pješaka i biciklista na Glavnoj gradskoj prometnici u Jastrebarskom!

09.06.2021.

Bajkaj i lajkaj – gotovo 14 milijuna kuna za sigurnost pješaka i biciklista na Glavnoj gradskoj prometnici u Jastrebarskom!

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, u Glazbenoj školi Jastrebarsko, u utorak 8. lipnja 2021. godine održana je početna konferencija i predstavljanje EU projekta "Izgradnja i modernizacija biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici u Jastrebarskom". Projektom vrijednim gotovo 14 milijuna kuna predviđena je izgradnja i modernizacija ukupno 3 650 metara biciklističko-pješačkih staza na dionici prometnice od rotora kod nadvožnjaka, pa sve do Radničke ulice. Na navedenoj dionici, uz 2 nova odmorišta za bicikliste i led rasvjetu, izvest će se i radovi na postavljanju elektroinstalacija te pripremi za DTK. Također, uz hortikulturno uređenje rotora te krajobrazno uređenje kompletne trase uz GG1 biti će postavljeni i svjetlosni prometni znakovi, mjerači brzine kretanja vozila i druga prometna rješenja čime će se sigurnost pješaka i biciklista, korisnika i stanara uz ovu prometnicu zasigurno dignuti na viši nivo.

„Još jedan EU projekt uskoro će biti realiziran. Na jednoj od najprometnijih gradskih prometnica grade se nove biciklističko-pješačke staze sa zelenom infrastrukturom i odmorištima koje će ovu lokaciju činiti puno sigurnijom za promet pješaka i biciklista. Između ostalog, ovo će biti prva pametna ulica u Jastrebarskom u kojoj će biti postavljeni svjetlosni prometni znakovi, mjerači brzine kretanja vozila i druga moderna prometna rješenja“, poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel te nastavio: „Svi zajedno možemo biti ponosni što je Jaska jedan od vodećih gradova u povlačenju EU sredstava. 18 EU projekata koje smo proveli ili provodimo, kao nositelji ili partneri, vrijedno je 314 milijuna kuna, a da nastavljamo u istom smjeru dokaz je i puno novih projekata koji se pripremaju za prijavu na EU fondove.“

Projekt su na početnoj konferenciji javnosti predstavili pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti, Zdravko Režek, te voditeljica projekta Danijela Bučar Trivičević. Naime, EU projekt ukupne vrijednosti 13.834.637,27 HRK, od čega odobrena sredstava iz EU fondova iznose: 7.674.798,14 HRK, obuhvaća izgradnju i modernizaciju biciklističke infrastrukture na glavnoj gradskoj prometnici GG1 u Gradu Jastrebarskom, u dužini od 3,65 km. Točnije, na dionici GG1 sjever planirana je izgradnja dvije funkcionalne cjeline: biciklističko pješačke staze ukupne dužine 909,78 m (po 454,89 m sa svake strane prometnice) te biciklističkog odmorišta s urbanom opremom kod Doma zdravlja. Na dionici GG1 sredina planirana je izgradnje biciklističko pješačke staze dužine 257,47 m s lijeve strane te s desne strane 564,70 m. Ukupna dužina dijela pješačko-biciklističkih staza koja će se prilagoditi/modernizirati u skladu s uvjetima iz Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi iznosi 601,13 m s lijeve strane te 293,90 m s desne strane. Također, na srednjoj dionici je planirana izgradnje biciklističkog odmorišta s urbanom opremom kod gradskog groblja. Na dionici GG1 jug izgraditi će se biciklističko pješačka staza ukupne dužine 1030 m (sa svake strane prometnice po 440 m te na rotoru 150 m. Radovi na izgradnji i modernizaciji biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici (GG1) u  Jastrebarskom, između ostalih navedenih, uključuju i izvođenje radova elektroinstalacija te pripreme za DTK,  uspostave led rasvjete, hortikulturno odnosno krajobrazno uređenje zelenih površina u zoni zahvata biciklističko-pješačkih staza, kao i rotora na dionici GG1 jug te implementacije moderne prometne signalizacije.

Projekt „Izgradnja i modernizacija biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici u Jastrebarskom“ prijavljen je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „ITU – Sustav biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb“ KK.07.4.2.18 Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa konkurentnosti i kohezija RH 14-20, prioritetna os 7 Povezanost i mobilnost, specifični cilj 7ii2 Povećanje broja putnika u javnom prijevozu (Grad Jastrebarsko).

Početak radova predviđen je krajem mjeseca kolovoza odnosno početkom rujna ove godine, dok je završetak planiran u roku od 11 mjeseci. 

© 2021. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr