Grad Jastrebarsko traži bržu i lakšu isplatu odšteta od tuče

01.06.2023.

Grad Jastrebarsko traži bržu i lakšu isplatu odšteta od tuče

Presudom Upravnog suda potvrđeno je kako Grad Jastrebarsko, temeljem Zakona o općem upravnom postupku, nije prekršio rok prilikom prijava prve procjene štete od elementarne nepogode.

Zbog ove administrativne zavrzlame, građani čekaju na isplatu odštete još od jeseni prošle godine, a gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel pozvao je nadležne da u što kraćem roku obeštete građane.

U daljnjoj proceduri, Grad Jastrebarsko unio je Konačnu procjenu u Registar šteta 9. svibnja, a sukladno tome ukupno utvrđena šteta na nerazvrstanim cestama iznosi 8.649,31 Eura, koja bi isplaćena u iznosu od 19%, iznosila 1.643,37 Eura. Na stambenoj imovini i društvenoj infrastrukturi procijenjena je šteta u iznosu od 382.153,65 Eura, te bi po Odluci Vlade iznosila bi 198.146,66 Eura, odnosno 51,85%, a oštećenici će za odštetu morati priložiti određenu dokaznu dokumentaciju. Ukupna prijavljena šteta u poljoprivredi je 291.137,67 Eura, što bi po Vladinoj Odluci iznosilo 159.252,31 Eura, odnosno 54,70%.

Zagrebačka županija zatražila je slijedom navedenog da se procedura olakša te da se sredstva isplate Gradu Jastrebarskom koji bi donio odluku o raspodjeli sredstava oštećenicima prema utvrđenim kriterijima.

Podsjetimo, 2. lipnja 2022. godine dijelove grada Jastrebarskog pogodilo je nevrijeme, te je već idućeg dana, nakon obilaska terena, gradonačelnik od župana zatražio proglašenje elementarne nepogode. Ona je i proglašena 7. lipnja i to za područje katastarskih općina Čeglje, Gornja Kupčina, Slavetić, Domagović, Petrovina i Volavje. Stanovnici navedenih naselja mogli su prijaviti štetu Povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Jastrebarskog u roku od 8 dana, zaključno s 15. lipnja. Gradsko povjerenstvo trebalo je potom u roku od 15 dana od proglašenja elementarne nepogode unijeti u sustav Registar šteta zaprimljene prve procjene šteta, a isto je učinilo 23. lipnja.

Državno povjerenstvo za procjenu šteta odbilo je, nadalje, zahtjev Grada Jastrebarskog za dostavom podataka prve procjene šteta uz obrazloženje kako su podaci dostavljeni „izvan zakonom propisanog roka“, a protiv takvog zaključka Državnog povjerenstva Grad Jastrebarsko podnio je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu pozivajući se na računanje rokova propisane Zakonom o općem upravnom postupku. Rok je, naime, počeo teći 8. lipnja, prvog dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode, a istekao 23. lipnja, prvog radnog dana koji je slijedio danu 22. lipnja koji je Zakonom određen blagdanom i neradnim danom.

Upravni sud je zaključio kako je prijava podataka prve procjene štete podnesena u zakonskom roku, te da je osporavanim odlukama Državnog povjerenstva za procjenu šteta kao tuženika povrijeđen zakon na štetu tužitelja, Grada Jastrebarskog.

 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr