Gradu Jastrebarskom petica za transparentnost proračuna

01.07.2022.

Gradu Jastrebarskom petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije i ove je godine Gradu Jastrebarskom dodijelio peticu za transparentnost proračuna.

Predstavljeni su, naime, rezultati osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica.

I u ovom ciklusu, Grad Jastrebarsko ponovno se svrstao među gradove koji su na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavili svih pet traženih dokumenata vezanih za transparentnost proračuna te im je za to dodijeljena petica. Tome doprinosi i objavljivanje proračunskog vodiča za građane s ciljem jasnog prikaza gradskih ulaganja i projekata.

Osim objave na službenim Internet stranicama, Proračun u malom dostavlja se građanima i u tiskanom izdanju, kako bi svi imali jednak pristup najvažnijim informacijama.

Osim toga, odnedavno građani mogu putem digitalne usluge iTransparentnost vidjeti isplate svih financijskih obaveza Grada.

Prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava. 

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr