HPD Jastrebarsko poziva na eko akciju

24.05.2023.

HPD Jastrebarsko poziva na eko akciju

U subotu, 27. svibnja HPD Jastrebarsko organizira eko akciju kojom će obilježiti Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH te pozivaju sve građane da se uključe.

Nakon vrlo uspješne akcije koju su inicirali prošle godine uredivši rubne dijelove livade Žitnice, ovom prilikom u planu je košnja i čišćenje vršnog dijela Japetića, oko razgledne piramide, ali i ostalih livada koje su još uvijek ostale sačuvane na grebenskom dijelu Japetića.

Promjenom načina života, iseljavanjem stanovništva ovih ruralnih krajeva u urbana naselja i gubitkom stočnog fonda došlo je do širenja rubnih dijelova šuma koje obrastaju prostore nekadašnjih livada i pašnjaka. Lokalno stanovništvo više ih ne održava, a biljne vrste polako nestaju.

Kako bi na sve ove probleme ali i na važnost aktivnosti koje Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko provodi skrenuli pažnju, pozivaju sve zainteresirane planinare, sportaše i rekreativce da se pridruže akciji. Polazak je u subotu 27. svibnja u 8 sati s parkirališta u Ulici bana J. Jelačića, kod Centrale, a početak radova planiran je u 9 sati na vrhu Japetić.

Ono što primarno u ovoj akciji pokušavamo zaštiti biološka je raznolikost pašnjačkih brdskih livada na mikrolokaciji vršnog dijela Japetića. Čišćenje vršne livade zahtijeva mnogo ruku i nešto alata koji imamo svi kod kuće. Ponesite ručne pile, vile, trsne ili voćarske škare, motorne trimere (posebno su dobro došli trimeri s noževima ili cirkularnim pilama), grablje, zaštitnu odjeću i rukavice. Pridružite se, učinite zajedno s nama nešto korisno i dobro se zabavite!“, stoji u pozivu organizatora.

Kao i prošle godine, akciju aktivno podržava Sportska zajednica Grada Jastrebarskog sa svojim članicama i Grad Jastrebarsko. Za sve sudionike akcije osigurat će se besplatni topli obrok, a dolazak najavite organizatorima na E- mail adresu: hpd.jastrebarsko@gmail.com. Za potrebe transporta alata do Japetića, na Centrali će biti postavljena dostavna vozila.

Fotografije prošlogodišnje radne akcije preuzmite ovdje: https://rb.gy/xsk5m.

 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr