Jabuka se začrleni, cjelovečernji koncert KUD - a Sveta Jana posvećen Nenadu Breki

12.02.2024.

Jabuka se začrleni, cjelovečernji koncert KUD - a Sveta Jana posvećen Nenadu Breki

U povodu 44. rođendana članovi KUD-a Sveta Jana održali su u Domu kulture u Jastrebarskom cjelovečernji koncert pod nazivom "Jabuka se začrleni", posvećen Nenadu Breki, nedavno preminulom plesaču, koreografu i umjetničkom, voditelju brojnih društava među kojima je i KUD Sveta Jana u kojem je ostavio duboki trag.

Pred prepunom dvoranom Svetojanci su još jednom pokazali da spadaju u sam vrh hrvatskog folklora prikazavši svu kulturnu raznolikost Lijepe naše ali i jaskanskog kraja, i to pjesmom, plesom i svirkom tamburaškog sastava. Svojim nastupom koncert su im kao gosti uveličali članovi Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana.

Svetojanci su publici pokazali svu raskoš i uvježbanost svojih plesača, pjevača i svirača koje je oduševljena publika poslije svake točke nagradila burnim pljeskom. Veliki aplauz dobili su oni najmanji koji su garancija da KUD Sveta Jana ima lijepu budućnost. Uz veselje, igru i čuvanje baštine, ovi mali umjetnici donose svježinu u svijet folklora.

Kulturno-umjetničko društvo Sveta Jana osnovano je 1980. godine i djeluje u dječjoj, mlađoj i starijoj folklornoj sekciji te starijoj i mlađoj tamburaškoj sekciji. Do sada je održalo preko 1100 nastupa diljem zemlje i u inozemstvu. Od inozemnih gostovanja valja istaknuti ona u Kanadi, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji te u Bosni i Hercegovini.

Izuzetno su ponosni na dječja skupinu KUD-a koja je počela radom 2016. godine. Skupina broji dvadesetak djece u dobi od 4 do 9 godina. Djeca vrlo vrijedno, veselo i razigrano plešu, čuvaju tradiciju i sudjeluju u radu Društva.

Večer "Jabuka se začrleni" bila je ne samo koncert, već i spomen na život i doprinos Nenada Breke, te slavlje ljubavi prema kulturnom nasljeđu koje KUD Sveta Jana s ponosom njeguje.

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr