Jastrebarsko - Ponovno među europskim gradovima budućnosti prema Financial Timesu

22.02.2024.

Jastrebarsko - Ponovno među europskim gradovima budućnosti prema Financial Timesu

Financial Times objavio je prestižnu fDi Intelligence ljestvicu europskih gradova i regija budućnosti 2024. godine, a na njoj se po treći put našao Grad Jastrebarsko. Uz Jastrebarsko, na ovoj su se listi našli i Grad Zagreb i Krapinsko – zagorska županija.

Grad Jastrebarsko se tako našao na desetom mjestu europskih mikro gradova budućnosti koji imaju najbolje strategije za privlačenje direktnih stranih investicija, a prisjetimo se, na toj se listi našao kao prvi hrvatski grad još 2012., a potom i 2016. godine. Pobjednik iste kategorije među glavnim gradovima je Barcelona, dok je na prvom mjestu u kategoriji velikih gradova zasjao London. Procijenjeno je čak 330 europskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet skupina, kao i 141 europska regija.

Analitičari Financial Timesa ističu inovativnost Jastrebarskog, kao i prijateljsko okruženje koje privlači strane investitore. Istaknuo se i uklanjanjem administrativnih zapreka, stalnim ulaganjem u infrastrukturu te održivim razvojem, zaslužujući priznanje kao grad vrijedan ulaganja.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel izrazio je ponos zbog ponovnog priznanja, istaknuvši kako su nagrade poput ove doprinijele značajnom razvoju gospodarstva u Jastrebarskom. "Od kako smo prvi put prepoznati kao europski grad budućnosti, otvorile su se brojne prilike i investicije, potvrđujući da je Jastrebarsko atraktivno poslovno okruženje", naglasio je Novosel.

Potvrđuju to i sama ulaganja gospodarskih subjekata, jer danas Grad Jastrebarsko ima jednu od najvećih gospodarskih zona u Zagrebačkoj županiji, koja broji više od tisuću zaposlenih, a kontinuirano se javljaju novi investitori zainteresirani za ulaganje, uz nova ulaganja i proširenje postojećih.

Ovo je priznanje zasigurno rezultat i ulaganja u stvaranje povoljne poduzetničke sredine, što potvrđuje međunarodni BFC certifikat (Business Friendly Certificate) koji je ponovno potvrđen u 2022. godini.

 

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr