Jastrebarsko ugostilo arboriste iz cijele Europe

10.07.2024.

Jastrebarsko ugostilo arboriste iz cijele Europe

Po prvi put u Hrvatskoj, u Jastrebarskom je održano Europsko natjecanje arborista penjača koje je okupilo 80 natjecatelja iz 24 zemlje i preko 120 volontera iz 30-ak zemalja Europe i svijeta uključujući SAD i Novi Zeland.

Najveće je to od svih do sada održanih natjecanja, a u Jastrebarskom je postavljen i novi svjetski rekord u disciplini brzog uspinjanja na 15m, kojeg je postavio Remi Penin sa 8,96s!

Pobjednici Masters’ Challenge natjecanja su; u kategoriji žene Jo Hedger iz tima UK/Irska sa osvojenih 136,67 bodova, a u muškoj kategoriji pobijedio je Baptiste Poirier iz Francuske sa osvojenih 234,67 bodova.

Natjecanje je održano u perivoju dvorca Erdödy koji je 2022. godine proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj te se pokazao kao izvrsna kulisa za ovo zanimljivo i atraktivno događanje u kojem su se arboristi natjecali u disciplinama radnog penjanja, brzinskog penjanja, spašavanja iz krošnje, zabacivanje užeta, vertikalnog uspinjanja na užetu te Masters' izazov.

Ponosni smo što smo naš park, najljepši park u Hrvatskoj, mogli predstaviti na najbolji način ljudima iz cijele Europe i svijeta. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji, ponajviše Jaskancu Nikoli Lackoviću, rizničaru Hrvatske udruge za arborikulturu i doktoru biotehničkih znanosti iz područja šumarstva, koji je od prvog dana vjerovao u uspjeh ove zanimljive i nove ideje.“, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Sama priprema za natjecanje uključila je orezivanje i njegu stabala koja su ključni simbol ovog zaštićenog  spomenika vrtne arhitekture, s gotovo 40 različitih biljnih vrsta i oko 1.000 stabala.

Natjecanje je održano u organizaciji Hrvatske udruge za arborikulturu (HUA) i Međunarodne udruge za arborikulturu (ISA), uz podršku cijelog niza pokrovitelja i partnera, a natjecanju su nazočili i Nicolaas Verloop, predsjednik ISA - e te Caitlyn Pollihan kao izvršna direktorica ISA – e.

„Velika je odgovornost ugostiti najbolje europske arboriste i raditi s najboljim profesionalcima u industriji. Hvala mom Upravnom odboru i predsjednici HUA-e na vjeri u ovu ideju. Hvala timu iz ISA i ETCCOC na vašem vodstvu, podršci i izvrsnoj suradnji koja nas je dovela do ovog velikog postignuća. Hvala Gradu Jastrebarskom, gradonačelniku Zvonimiru Novoselu, predsjedniku Gradskog vijeća Leonu Bastašiću, Turističkoj zajednici, komunalnim poduzećima, Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne industrije te svim našim lokalnim i svjetskim sponzorima na velikodušnoj potpori.

No, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez iznimne podrške sjajnih i predanih ljudi u mom timu kojima izražavam svoju zahvalnost; Alen Jelačić, Željko Zgrablić, Ivan Batušić, Marka Ožura, Petra Aralica, Milan Pernek, Mirko Fabijanić, Miljenko Lacković, Damir Šverko, Danijel Šurlan, Ivica Mikulek, Ivan Radašinović, Hrvoje Ivanović, Branko Tanković, Petra Masnec, a najveću zahvalnost izražavam svojim dragim kolegama i svojim dvjema desnim rukama - Vedrani Križanić i Josipu Kovaču - bez vas ništa od ovoga ne bi bilo moguće!“ – istaknuo je Lacković, te je čestitao natjecateljima na hrabrosti, entuzijazmu i postignućima naglasivši kako je natjecanje organizirano za ljude koji svoj rad prepoznaju kao životni poziv za očuvanje svijeta oko nas.

Posebne čestitke upućene su hrvatskom predstavniku, arboristu Vedranu Zecu koji je hrabro i bez oklijevanja prihvatio okušati se s najboljima u struci.

Osim samih natjecanja, održan je i sajam opreme gdje su posjetitelji i volonteri mogli razgledati najkvalitetniju opremu za arborikulturu, te atraktivni poligon za penjanje djece na kojem su najmlađi imali priliku uz profesionalan nadzor doživjeti kako je to kretati se kroz krošnju stabala uz primjenu specijalizirane opreme koja ti omogućuje da se na siguran način krećeš kroz njene razne dijelove i dosegneš mjesta koja inače ne bi mogao doseći.

 

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr