Krenuli radovi na obnovi dvorca Erdödy

22.07.2022.

Krenuli radovi na obnovi dvorca Erdödy

Uvođenjem izvođača radova u posao, 22. srpnja i građevinski je započela povijesno važna obnova dvorca Erdödy u Jastrebarskom.

Prvi su na redu pripremni radovi koji će potrajati kroz narednih mjesec dana, a u sklopu njih planirano je rušenje i uklanjanje određenog drveća te ostali zemljani radovi s čime će se krenuti već danas. Potom slijedi postavljanje kontejnera na gradilištu i ograđivanje. Početkom sljedećeg tjedna počinju i fizički radovi u samom dvorcu, ponajprije uklanjanje otpadnog građevinskog materijala pod konzervatorskim nadzorom.  

Naime, zbog ojačanja temeljne konstrukcije i izvedbe novih elemenata te uređenja površina u okolišu dvorca, nužno je ukloniti određena stabla za što je Grad Jastrebarsko ishodio rješenje za to nadležnih institucija. Park oko dvorca Erdödy uređuje se u skladu s usvojenim planom i strategijom, a sukladno načelima i kriterijima za obnovu povijesnih vrtova i parkova.

Terenskim obilaskom s nadležnom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije, „Zeleni prsten“, utvrđeno je stvarno stanje na terenu s čime je usklađena i projektna dokumentacija.

Predviđena je također zamjenska sadnja gdje god će to biti moguće, a isto tako, nastojat će se na što većem broju stabala orezati dio krošnje ili korijenski sustav, kako ne bi bilo potrebno navedena stabla rušiti. Po završetku projekta park će ponovno zasjati u punom sjaju, a po mišljenju struke navedeni zahvat neće promijeniti obilježja zaštićenog područja spomenika parkovne arhitekture.

Podsjetimo kako radove na obnovi dvorca Erdödy izvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o., specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine.

Molimo građane za razumijevanje prilikom izvođenja radova na obnovi dvorca koji će potrajati do kraja 2023. godine, a zbog kratkih rokova, odvijat će se povećanim intenzitetom. Za to vrijeme bit će ograničen pristup samom gradilištu koje se odvija na području najposjećenijeg jaskanskog parka. S obzirom na važnost dvorca za Jastrebarsko, uz malo strpljenja, svi će građani vrlo skoro moći uživati u njegovim sadržajima.

 

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr