Kuća se gradi od temelja

24.10.2022.

Kuća se gradi od temelja

Radovi na obnovi dvorca Erdödy u Jastrebarskom započeli su krajem srpnja, a predviđeni rok za njihov završetak je do kraja sljedeće godine. Kako napreduju radovi i što je trenutno u fokusu, saznali smo od voditelja projekta gradnje, Dragana Kovača iz tvrtke Capital Ing d.o.o.

Gospodine Kovač, već se nekoliko mjeseci radi na obnovi dvorca. Građane Jastrebarskog jako zanima što se konkretno radi i kako napreduju radovi.

Riječ je o izuzetno složenoj rekonstrukciji vrijednog pojedinačnog kulturnog dobra. Na njemu radi stručni inženjerski tim, radove izvodi tvrtka specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine ING – GRAD d.o.o., a za stručni nadzor zadužen je Interkonzalting d.o.o. Radovi koji su započeli krajem srpnja izuzetno su složeni, a cilj nam je vratiti dvorac u ruho u kojem je izvorno bio u 17. i 18. stoljeću, uz zahtjev da se sačuvaju izvorni građevni elementi iz tog perioda.

Promatrači će reći kako je dvorac u izuzetno lošem stanju. Što Vi možete reći iz svog stručnog aspekta?

Stanje nas nije iznenadilo jer je predviđeno projektnom dokumentacijom, no ono je bilo zaista loše. Iz tog razloga i sam zahvat je izuzetno inženjerski kompleksan. Konkretno se sad radi na temeljenju.  Naime, građevina je bila pred urušavanjem upravo zbog loših temelja, a sjeverno i južno krilo već su „potonuli“ za 20 – ak centimetara. Sjeverno krilo sanirano je prije 30 – ak godina na način da su ispod postojećih izvođeni dodatni temelji, no to nije bilo dostatno, jer je samo tlo ispod temelja ostalo izuzetno loše. Uzrok tome je svakako i voda koja se nalazila između bedema i dvorca, a njezino je povlačenje uzrokovalo slijeganje građevine. Zato se sada radi na stabilizaciji samog tla ispod dvorca.

Možete li nam malo pojasniti što se konkretno radi?

Na ovoj se građevini trenutno izvodi posebna metoda mlaznog injektiranja stupnjaka, odnosno jet grouting, tehnologija kojom se ojačava tlo. Zanimljivo je spomenuti kako je to nova tehnologija, ali zahvati ojačavanja tla postoje u graditeljskoj baštini unatrag nekoliko stoljeća. Primjerice, katedrale u Osijeku i Đakovu temeljene su na isti način. Razlika je u tome što stupnjak nije bio izveden iz betona nego su naši stari graditelji zabijali drvene stupce. Čak i na ovoj građevini, na južnom krilu, postoje ostaci takvih drvenih pilota. Kuća se gradi od temelja, no radovi će se morati paralelno izvoditi jer su rokovi izuzetno kratki, a zahtjev izuzetno složen.

Neki kažu da bi lakše bilo lakše i jeftinije srušiti dvorac i izgraditi novi. Je li postojala takva mogućnost?

Pristupili smo obnovi na ovaj način jer je to bio projektni cilj – očuvanje pojedinačnog kulturnog dobra, dok izgradnja replike, odnosno rušenje i ponovna izgradnja nije u duhu zaštite kulturne baštine. Uz to, iznimno je važno dodati da su to i uvjeti koje postavlja Europska unija koja sufinancira ovaj projekt, a koja potiče vrstu obnove kojoj je cilj očuvati izvorne građevne elemente. Obnova dvorca Erdödy u Jastrebarskom može biti primjer drugim gradovima jer se vrši na suvremen način, primjenjujući najnovije standarde seizmičke zaštite objekta. On je projektiran tako da nakon obnove može izdržati i najsnažnije potrese, čime se jamči sigurnost korisnika, ali i samog kulturnog dobra.

 

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr