Marijanu Bernatu Nagrada za životno djelo  

01.10.2021.

Marijanu Bernatu Nagrada za životno djelo  

Na 3. sjednici održanoj 30. rujna gradski su vijećnici usvojili svih 16 točaka Dnevnog reda.

Nakon pristiglih kandidatura i pozitivnog mišljenja Odbora za dodjelu javnih priznanja, većina vijećnika podržala je sve prijedloge, od kojih je najznačajniji bio da se Nagrada za životno djelo dodijeli Marijanu Bernatu, što je jednoglasno prihvaćeno.

Nagrade Grada u ovoj će godini dobiti Đuro Ivanović, Ivan Strmečki, Stjepan Ptiček, Dijabetičko društvo Jastrebarsko i Caritas župe sv. Petra Apostola Petrovina.

Marijan Bernat dao je izniman doprinos lokalnoj zajednici, na njegovu inicijativu provedene su brojne društvene akcije i ulaganja u mjesnu infrastrukturu Slavetića i Brebrovca, a i sam je nerijetko bio donator. Zapažen je njegov angažman u svim segmentima društva, od kulture, sporta do uređenja svoga kraja te pomoći potrebitima kojima je uvijek bio na raspolaganju kao voditelj župnog Caritasa. Kao član Školskog odbora radio je na razvoju Glazbene škole Jastrebarsko, a istaknuo se i političkim djelovanjem, kao jedan od najaktivnijih gradskih vijećnika.

Kao župnik Župe svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom monsinjor Stjepan Ptiček ostavio je svojim djelovanjem neizbrisiv trag. Osim u svećeničkoj i župničkoj službi, iskazao se humanitarnim radom.

Đuro Ivanović bio je zapovjednik Prvog nastavnog centra za odgoj i obuku vojnika u Jastrebarskom u 1991. godini te tako radio na osposobljavanju vojnika, dočasnika i časnika Hrvatske vojske za oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu.

Kao zapovjednik Teritorijalne obrane Jastrebarsko Ivan Strmečki uspješno je koordinirao izlazak ljudi i naoružanja jedne od najjačih oklopnih brigada JNA, 4. oklopne brigade iz jaskanske vojarne. Danas se u spomen tog dana 13. studeni slavi kao Dan grada Jastrebarskog.

Dijabetičko društvo Jastrebarsko provodi brojne akcije i edukativne aktivnosti s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu osoba s dijabetesom, ali i pružanja podrške oboljelima.

Caritas znači ljubav, što članovi Caritasa župe svetog Petra Apostola iz Petrovine svakodnevno potvrđuju. Pomažući potrebitima, pružajući pomoć starijima i nemoćnima, brigom o nezbrinutoj djeci i svim članovima društva kojima je pomoć potrebna, pokazuju kako je najveća vrijednost zajednice u ljudima spremnima pružiti pomoć.

Osim dodjele gradskih priznanja, vijećnici su izglasali Izvješće o radu gradonačelnika u prethodnom razdoblju, izvješća o radu Dječjeg vrtića Radost, td Ceste Jastrebarsko, td Groblja Jastrebarsko i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prvu polovicu godine. Vijećnici su dali i suglasnost za prijavu projekta Opremanje vatrogasnog doma u naselju Guci Draganički na natječaj LAG-a Sava.

Prihvaćeno je Rješenje kojim je novim ravnateljem Centra za kulturu nakon provedene procedure i javnog natječaja imenovan Nikola Fabijanić iz Jastrebarskog.

Gradsko vijeće primilo je na znanje Odluku o donošenju Provedbenog programa Grada Jastrebarskog za razdoblje od 2021. do 2025. godine kojom su definirani najvažniji projekti za daljnji razvoj Grada te Izvješće o korištenju proračunske zalihe u lipnju.

© 2021. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr