Nova vizura dvorca: u tijeku demontaža drvene krovne konstrukcije

19.02.2024.

Nova vizura dvorca: u tijeku demontaža drvene krovne konstrukcije

Nakon što je objekt dvorca Erdödy dodatno učvršćen čeličnom konstrukcijom kako ne bi došlo do daljnjeg urušavanja, prionulo se demontaži pokrova krovišta i drvene krovne konstrukcije.

Prema terminskom planu, izvode se i radovi na demontaži preostale stolarije, kao i prezidavanju oštećenih dijelova zidova.

U sljedećem periodu predviđa se uklanjanje armiranobetonskog stubišta izvedenog između prizemlja i kata u sjeverozapadnom krilu. Radi formiranja novih stubišta bit će neophodno ukloniti svodove prizemlja u rubnim prostorijama na spoju sjeveroistočnog i jugoistočnog, te jugozapadnog i sjeverozapadnog krila. U svim prostorijama u prizemlju bit će također potrebno produbljivanje poda radi osiguranja potrebnih uporabnih visina.

Podsjetimo, zbog niza okolnosti i djelovanja potresa koji su doveli do toga da se dvorac nalazi u bitno lošijem stanju no što je to bilo prije početka radova, bilo je potrebno izmijeniti projektnu dokumentaciju na razinu 4 koja uključuje potpunu obnovu te ishoditi izmjenu građevinske dozvole. Uzimajući u obzir ove nepredviđene okolnosti koje uvjetuju povećani opseg radova, zahtjevni tehnološki slijed izvođenja radova, potrebu za ugovaranjem značajnog opsega radova te trenutno otežane uvjete rada, rok dovršetka obnove prolongiran je za početak 2026. godine.

Grad Jastrebarsko intenzivno radi na prijavi ovog projekta na dodatne izvore financiranja temeljem izmjena projekta i građevinske dozvole.

 

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr