Plešivička vina upoznajte kroz degustacije i radionice

12.09.2023.

Plešivička vina upoznajte kroz degustacije i radionice

Jaskanski Dani vina sinonim su za dobru zabavu i bogat program, ali prije svega, za vrhunska vina koja stvaraju plešivički vinari.

Ove godine na Danima vina, koji se održavaju od 29. rujna do 1. listopada, ih sudjeluje čak četrnaest, a to su Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, Stjepan Sirovica, Siniša Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember i Vinarija Kurtalj.

No, osim u ponudi vinskih kućica smještenih u paviljonu perivoja Erdödy, u prostoru Žitnice moći ćete degustirati i probrana vina kojima se ponajbolji vinari predstavljaju na vinskim radionicama.

Prvoga dana, u petak, 29. rujna, Siniša Lasan predstavit će svoj izbor od deset crnih pinota, snažnih vina koja pokazuju svu snagu vinara ovoga kraja. Degustirat ćete crne pinote vinarija Robert Braje, Damir Drago Režek, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Tomac, Šember, Sirovica i Podruma Mladine.

U subotu, 30. rujna na rasporedu su čak tri radionice pa ćete o Rosé pjenušcima vinarija Tomac, Korak, Šember, Jagunić, Kolarić Coletti, Gregorić, Griffin Ivančić, Robert Braje i Dobra berba više saznati od mlade sommelierke Ines Matić Matešković .

Darko Lugarić posvetit će se pak jantarnim/maceriranim vinima kojima plešivički vinari ponovno ruše stereotipe i osvajaju ljubitelje istančanog ukusa, a za vas je odabrao vina koja stvaraju R&J Boutique Winery, Vinarija Jagunić, Vina Robert Braje, Kolarić Coletti, Vinarija Korak, Vina Damir Drago Režek, Vinarija Šember, Vinarija Kurtalj i Vinarija Šoškić.

Karla Ban mlada je jaskanska studentica Akademije likovnih umjetnosti, a spojit će vizualnu umjetnost i umjetnost koju u čaši stvaraju vinarije Sirovica, Josip Braje (subota), Tomac & Bajda i Dobra Berba (nedjelja).

Nedjelja je rezervirana za prave poslastice. Antonio Gregorić povezat će vina vinarija Korak, Podrum Mladina, Gregorić, Kurtalj i Šember sa sirevima plešivičke Sirane Šestak, a posebna radionica održat će se u čast nedavno preminulom Zvonimiru Tomcu na kojoj će nas Tomislav Tomac i Klaudio Jurčić provesti kroz njegov život koji je obilježio razvoj Plešivice kao vinske regije.

Vinske radionice osmišljene su za sve ljubitelje vina Plešivice, ali i one koji će to tek postati. U cijenu radionica uključena je degustacija vina navedenih vinarija, ali i sav materijal potreban da razbudi vašu maštu i kreativnost. Ulaznice za radionice dostupne su u web shopu Vinart grand tastinga, https://grandtasting-vinart.com/hr/radionice_i_ulaznice/ .

Organizatori Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Udruženje obrtnika Jastrebarsko, Euroherc, Go2Digital i Gospodari svjetla.

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr