Po prvi put u Hrvatskoj u Jastrebarskom je započelo Europsko natjecanje arborista penjača

05.07.2024.

Po prvi put u Hrvatskoj u Jastrebarskom je započelo Europsko natjecanje arborista penjača

Ovog se vikenda u Jastrebarskom održava Europsko natjecanje arborista penjača koje je prvo takvo natjecanje u Hrvatskoj.

Perivoj dvorca Erdödy postao je tako središte događanja u gradu, a na natjecanju koje je svečano otvoreno 5. srpnja sudjeluje 80 arborista penjača iz 24 zemlje i 120 volontera iz 23 zemlje svijeta.

Sve su ih prilikom otvorenja pozdravili Gordana Purgar, predsjednica Hrvatske udruge za arborikulturu, Nicolaas Verloop i Caitlyn Pollihan ispred Međunarodne udruge za arborikulturu te gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Gradonačelnik je ponajprije zahvalio Jaskancu Nikoli Lackoviću koji je, zajedno sa svojim timom, učinio sve da Jastrebarsko postane domaćin ovako važnog događanja. „Čast nam je što je naš perivoj, najljepši park u Hrvatskoj i to ne samo po našem mišljenju, već po mišljenju struke, izabran za ovo događanje koje nam daje iznimnu priliku za turističku promociju Jastrebarskog kao grada koji bilježi sve veću posjećenost, a osobito smo ponosni na sportski i eno i gastro turizam i našu vinsku cestu koju će imati prilike posjetiti posjetitelji iz cijele Europe i svijeta. Osim toga, zahvalni smo za sve radove na održavanju drveća koje su volonteri i natjecatelji proveli kao pripremu za natjecanje što itekako cijenimo mi koji znamo koliko je truda uloženo da nam park danas izgleda ovako kako izgleda“, istaknuo je gradonačelnik.  

Već danas od 13 sati započeo je prvi dio kvalifikacija za natjecanje arborista koji demonstriraju svoje vještine penjanja i njege stabala kroz razne discipline. Natjecanja se nastavljaju i u subotu i to u vremenu od 8 do 16 sati, a zanimljivo je kako se u penjanju u subotu i nedjelju mogu okušati i djeca, a prijaviti se mogu, u pratnji roditelja, dolaskom u Perivoj od 9 do 16 sati. Subota će završiti druženjem, a svi su dobrodošli na koncert karlovačkih Nipplesa, nakon kojeg će nas zabavljati DJ Johnny K. Finale će se održati u nedjelju od 9 do 14 sati, a nešto kasnije, od 14:30 očekuje nas i natjecanje u simultanom uspinjanju arborista. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada zakazana je za 17 sati.

Na natjecanju sudjeluju profesionalni arboristi iz cijele Europe, a ono uključuje discipline poput radnog penjanja, brzinskog penjanja, zračnog spašavanja, bacanja užeta i uspinjanja. Ovo natjecanje omogućit će arboristima da pokažu svoje sposobnosti izvođenja arborikulturnih radova na siguran i precizan način. Kroz sva tri dana otvoren je i sajam opreme za arboriste gdje će se moći razgledati i nabaviti razni zanimljivi predmeti.

Više informacija o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici ETCC natjecanja: https://www.itcc-isa.com/events/regional/etcc.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da podrže ovaj događaj i pridruže se festivalu arborikulture u Jastrebarskom.

 

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr