Potpisan ugovor za izvođenje radova, kreće obnova dvorca Erdödy

30.06.2022.

Potpisan ugovor za izvođenje radova, kreće obnova dvorca Erdödy

Potpisom ugovora za izvođenje radova na obnovi i revitalizaciji dvorca Erdödy u Jastrebarskom stvoreni su i posljednji uvjeti za početak obnove jednog od najljepših i najprepoznatljivijih simbola Jaske.

Ugovor su u četvrtak 30. lipnja 2022. u atriju dvorca potpisali Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog i Srđan Jončić, član Uprave poduzeća ING-GRAD d.o.o. specijaliziranog za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine, kojem je posao dodijeljen na temelju provedenog postupka javne nabave.

Potpisivanju su prisustvovali i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, Amelio Vekić,  pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu Ministarstva kulture i medija, Irena Rožić Qeta, voditeljica Službe za provedbu programa urbanoga razvoja u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Leon Bastašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog.

„Ovo je povijesni trenutak. Dvorac Erdödy dobiva priliku za nov život i kreće u obnovu čime naš dugogodišnji san postaje stvarnost. Neizmjerno sam sretan i vjerujem da sa svim građankama i građanima Jaske dijelim radost što ćemo uskoro moći uživati u punoj ljepoti našeg obnovljenog dvorca i svim kulturno-zabavnim sadržajima koji nas u njemu očekuju“, izjavio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Rok za izvođenje radova iznosi 480 kalendarskih dana od dana uvođenja Izvođača u posao, a ukupna je vrijednost izvođenja radova 108.194.041,60 kuna bez uključenog PDV-a. Zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini koji su se odrazili i na samu vrijednost radova, ona premašuje ukupnu vrijednost projekta obnove i revitalizacije dvorca Erdödy koja sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 73,639.686,93 kuna, od čega se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 49,503.626,59 kuna. Međutim, podršku projektu izrazili su jaskanski gradski vijećnici koji su na svojoj 7. sjednici većinom glasova podržali prihvaćanje ponude za izvođenje radova na obnovi dvorca usvajanjem izmjene Odluke o izvršavanju proračuna u ovoj godini, čime se osiguravaju dodatna proračunska sredstva potrebna da bi projekt aplicirao za dodatne izvore financiranja. Tom će se izmjenom povećati limit kreditnog zaduženja koje je iznosilo 37,7 milijuna kuna za dodatnih 43,8 milijuna kuna, no ta se sredstva neće povlačiti sve dok postoji mogućnost za vanjskim izvorima financiranja, na čemu Grad Jastrebarsko kontinuirano radi.

„Jastrebarsko je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je čvrsto odlučio pobrinuti se za svoju tradiciju i nasljeđe te se prihvatiti zahtjevne obnove izuzetno važnog spomenika kulturne baštine. Među svim gradovima koji su sudjelovali u natječaju podrška koju smo mi dobili od Europske unije u najvećem je iznosu, a mi nastavljamo svakodnevno voditi razgovore na svim razinama kako bismo osigurali dodatnu pomoć u realizaciji ovog projekta“, istaknuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Dvorac Erdödy u derutnom je stanju od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća. Početkom 90-ih godina bilo je pokušaja obnove te se krenulo sa sanacijom pojedinih dijelova objekta, no ona nije dovršena te je ovo prva ozbiljan obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

Nakon završetka radova na obnovi dvorca, najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, dok će 20 posto objekta biti moguće staviti u komercijalnu upotrebu. Prizemlje je zamišljeno kao prostor komunikacije s posjetiteljima te će tu biti smješteni info-pult, suvenirnica i prostori za udruge, a otvorit će se i ugostiteljski objekt. Tu je planiran i prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi somelijera i manja edukativna gastronomska zbivanja. 

Prvi kat je predviđen za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela dvorca te prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem katu smjestit će se polivalentan prostor koji će se koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu će biti i manji prostori za radionice, a pristup je dizalom osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno-zabavna zbivanja.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr