Proračun za 2022. jamči razvoj grada i provedbu velikih projekata

10.12.2021.

Proračun za 2022. jamči razvoj grada i provedbu velikih projekata

Proračun Grada Jastrebarskog za 2022. godinu iznosit će 118 milijuna kuna. Usvojili su ga na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici gradski vijećnici, zajedno s projekcijama za 2023. i 2024. godinu.

Najznačajniji izvor gradskih prihoda za 2022. godinu su prihodi od pomoći s planiranim iznosom od 43.583.100,00 kuna, što se najvećim dijelom odnosi na sufinanciranje EU projekata. Među najznačajnijim projektima koji će se provoditi svakako je nastavak projekata Obnova i revitalizacija  dvorca Erdödy u Jastrebarskom, Izgradnja i modernizacija biciklističko pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici, Izgradnja prometnica S3-S4-T10 prema pročistaču u gospodarskoj zoni Jalševac te Projekt opremanja vatrogasnog doma u naselju Guci.

Značajna su sredstva, gotovo 4,5 milijuna kuna, osigurana i za strateško planiranje i pripremu razvojnih projekata, prvenstveno pripremu projekta uvođenja sustava javnog prijevoza u prigradskim naseljima, Avanturističkog parka Japetić, izgradnje dječjeg vrtića i centra za upravljanje rizicima te Regionalnog centra pjenušaca i vina.

Usvojena je i Odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Jastrebarskog kojom se ne povećava broj upravnih odjela, već će se četiri odjela reorganizirati kako bi kvalitetnije pružali usluge građanima. Upravni odjel za financije i Upravni odjel za imovinsko - pravne poslove, komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša ostaju nepromijenjeni, a iz Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti izuzimaju se društvene djelatnosti koje se pripajaju dosadašnjem Upravnom odjelu za opće poslove.

Svakako je važno spomenuti kako je odlukom gradonačelnika osigurano 300.000 kuna za izgradnju Skate parka u Radničkoj ulici koji će i Zagrebačka županija poduprijeti s 200.000 kuna pa se njegova izgradnja očekuje u sljedećoj godini.

Vijećnici su izglasali i izmjene i dopune Proračuna i pratećih programa za tekuću godinu te programe koji će pratiti Proračun Grada Jastrebarskog za 2022. godinu.

Na aktualnom satu postavljena su i neka strateški važna pitanja, vijećnike je zanimalo planira li Županija izgradnju škole u Jastrebarskom, kao i obilaznice Volavje - Petrovina. Gradonačelnik Novosel izrazio je nezadovoljstvo jer je upravo te teme otvorio na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije čiji je član, a niti jedan od tih projekata nije planiran Proračunom Županije za 2022., čak niti projekcijama za 2023. i 2024.

Projekt škole uvršten je tek u Strategiju kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje od 2021. do 2026. godine, što je strateški važan dokument, no jedina garancija za izgradnju je osiguranje sredstava, što nažalost ponovno nije slučaj. Zaista me kao čovjeka i kao Jaskanca žalosti što su naša djeca ponovno građani drugog reda i što Županija nikako ne prepoznaje apel jedne od najvećih škola u Hrvatskoj. Mi od tog projekta nećemo odustati, sve smo svoje obaveze već davno ispunili i preostaje nam samo nadati se da će djeca konačno postati važnija od politike, zaključio je gradonačelnik.

Na sjednici Vijeća našla se i jedna zanimljiva točka. Vijećnici su jednoglasno podržali inicijativu za spas tradicije uzgoja vinove loze u jaskanskom kraju i izglasali osnivanje trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o.

Inicijator, poduzetnik Željko Pavković, predstavio je vijećnicima viziju očuvanja tradicije vinogradarstva i vinarstva na Plešivici, s posebnim naglaskom na povećanje površina nasadima loze i edukaciju mladih naraštaja koji su u velikom broju već prepoznali njegovu ideju.

Zahvaljujući velikim i etabliranim vinarima zadržan je brand Plešivice i podignut na višu razinu, no moramo misliti o budućnosti malih proizvođača koji svi zajedno čine obitelj. Znamo tko je srce svake obitelji, to je majka. Zato je moja ideja vodilja briga o majci svih vinara - Plešivici, čime sam htio dočarati ozbiljnost, ali i emotivnu važnost ove situacije, istaknuo je Pavković.

Projekt je podržao i gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je prepoznao održivost modela trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o. koje će biti u vlasništvu lokalne zajednice i njoj služiti. Prihvatili su to i gradski vijećnici čija je jednoglasna odluka dokaz kako je zaista riječ o važnom projektu za lokalnu zajednicu. Grad Jastrebarsko osigurao je iznos od 300.000 kuna kao svoj udio u temeljnom kapitalu trgovačkog društva, što je također potvrđeno na sjednici.  

Okolnosti koje su dovele do hitnog postupanja su prije svega loše poslovanje Poljoprivredne zadruge Plešivica kojoj prijeti stečaj što bi svakako ugrozilo brand Plešivice, ali i vrijednu imovinu same Zadruge koja će na ovaj način, odlukom njezine Skupštine biti prodana novom društvu, zajedno s pripadajućom opremom.

 

 

© 2021. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr