Provedbom postupka za izvođenje radova, napravljen još jedan korak prema obnovi dvorca

12.05.2022.

Provedbom postupka za izvođenje radova, napravljen još jedan korak prema obnovi dvorca

Provedbom postupka javne nabave za građevinske radove na obnovi dvorca Erdödy u Jastrebarskom napravljen je još jedan važan korak prema dugo očekivanoj obnovi našeg dvorca.

Sam postupak nabave proveden je na razini Europske unije, budući da je riječ o projektu koji je ostvario značajno sufinanciranje iz EU fondova. 

Posljednjih desetak godina koliko uporno radimo na ovom projektu, bez obzira na sve, ni u jednom trenu nismo gubili nadu da ćemo naš dvorac ponovno probuditi na ponos svih Jaskanaca. Budući da je riječ o projektu od iznimne važnosti za sve građane Jastrebarskog, ali i Zagrebačku županiju i Republiku Hrvatsku, iskreno vjerujemo u podršku sa svih razina kako bi se ovaj veliki projekt realizirao“, ističe Novosel te dodaje kako je Grad Jastrebarsko među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji se uhvatio u koštac sa zahtjevnom obnovom ovako važnog spomenika kulturne baštine.

Ukupna vrijednost projekta obnove i revitalizacije dvorca Erdödy, sukladno potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava i to 1. srpnja 2020. godine iznosi 73,639.686,93 kuna, od čega je osigurano sufinanciranje sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 49,503.626,59 kuna, dok ostatak sredstava u iznosu od 24,136.060,34 kuna osigurava Grad Jastrebarsko.

Natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji dvorca Erdödy raspisan je 21. ožujka 2022. godine, a u tom je periodu već došlo do značajnih poremećaja na tržištu, što se odrazilo i na samu vrijednost radova. Njime je naime procijenjena vrijednost radova na 73.140.000,00 kuna bez PDV-a, što ukupno iznosi 92,049.608,60 kuna.

U roku za dostavu ponuda pristigla je jedna ponuda, tvrtke ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, koja je specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine, i to u iznosu od 108.194.041,60 kuna bez PDV-a, odnosno u ukupnoj vrijednosti od 135.242.552,00 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik je naglasio i kako je očekivao visoku ponudu za radove s obzirom na okolnosti i poskupljenja koja pratimo iz dana u dan, ali da je unatoč tome visina ponude koju su dobili takva da će trebati tražiti dodatne načine sufinanciranja.

Važno je istaknuti i kako je projekt dobio veliku podršku Europske unije i najveći iznos od svih gradova koji su svoje projekte prijavili na poziv „Revitalizacija brownfield lokacija. I u budućnosti će se nastojati osigurati sredstva iz vanjskih izvora, jer je ovo sigurno jedinstvena prilika za obnovu dvorca.

Dvorac je u derutnom stanju od kraja 80-ih godina kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama dvorca. Bilo je pokušaja obnove početkom 90-ih godina, odnosno krenulo se sa sanacijom određenih dijelova no to nije dovršeno, stoga je ovo prvi ozbiljan projekt obnove i revitalizacije zapuštene zgrade, a sama njegova priprema trajala je godinama. 

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr