Raspisan natječaj za radove na dvorcu

31.03.2022.

Raspisan natječaj za radove na dvorcu

Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole približio se datum početka radova na obnovi dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Naime, time su stvoreni svi preduvjeti za pokretanje postupka javne nabave za građevinske radove koji je objavljen 21. ožujka.

Njime je procijenjena vrijednost radova na 73.140.000,00 kuna bez PDV-a.

Po završetku radova, najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, a 20 posto tog objekta moguće je komercijalizirati. Dvorac je u derutnom stanju od kraja 80-ih godina kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama dvorca. Bilo je pokušaja obnove početkom 90-ih godina, odnosno krenulo se sa sanacijom određenih dijelova dvorca no to nije dovršeno, tako da je ovo prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

Projekt obnove dvorca kompleksan je i dugotrajan. Sama administracija traje duže nego što bismo svi to htjeli, no s obzirom na znatna sredstva koja je za ovaj projekt osigurala Europska unija, očekivana je i detaljna procedura. S obzirom na okolnosti i poskupljenja na svim razinama koja pratimo iz dana u dan, porast će i vrijednost samih radova na dvorcu. Naravno da je to novi izazov, no na njega smo spremni. Došli smo do povijesno važnog trenutka za obnovu našeg najvrjednijeg kulturnog zdanja i uložit ćemo maksimalan trud u realizaciju ovog projekta“, naglašava Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Projektom obnove prizemlje dvorca predviđeno je kao prostor komunikacije s posjetiteljima te će tu biti smješteni info pult, suvenirnica i prostori za udruge. Otvaranjem ugostiteljskog objekta vratit će se i ta ponuda po kojoj je dvorac bio nadaleko poznat. Također, tu je planiran prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi somelijera i manja edukativna gastronomska zbivanja.

Prvi kat dvorca predviđen je za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela dvorca te prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem katu smjestit će se polivalentan prostor koji će koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu će biti i manji prostori za radionice, a pristup je dizalom osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno-zabavna zbivanja.

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna mu je vrijednost 73.639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49.503.626,59 kuna.

Više informacija o samom projektu dostupno je na internet stranici: https://dvorac-erdody.hr/.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr