Requiem za pamćenje

30.03.2024.

Requiem za pamćenje

Maestro Nikola Fabijanić još jednom je ugodno iznenadio svoje sugrađane novim projektom, Komornim orkestrom Jastrebarsko koji je zajedno s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, uoči Uskrsa, u srijedu, 27. ožujka u crkvi sv. Nikole biskupa maestralno izveo Mozartov Requiem u d-molu.

Jaskanska crkva svetog Nikole biskupa bila je i premala da primi sve one koji su htjeli čuti i vidjeti na djelu Komorni orkestar Jastrebarsko i njihove goste, zagrebački Akademski zbor Ivan Goran Kovačić koji je netom proslavio 75 godina djelovanja i dirigenta Pavla Zajceva, majstora komornog muziciranja.

Komorni orkestar Jastrebarsko novi je projekt Nikole Fabijanića, proslavljenog jaskanskog glazbenika i ravnatelja Centra za kulturu u našem gradu. Nakon Revijskog orkestra koji je u kratkom vremenu oduševio publiku ali i struku, Fabijanić je i ovoga puta okupio glazbenike od formata različitih generacija i bogatih umjetničkih iskustava. U njihovu virtuoznost mogli su se uvjeriti svi posjetitelji ovog predblagdanskog koncerta koji će, vjerujemo, svima ostati dugo u pamćenju.  

Odličan izbor bio je odabir ovog Mozartovog remek djela klasične glazbe Rekvijema u d-molu, KV 626za inauguracijski koncert novog ansambla, Komornog orkestra Jastrebarsko koji će nadamo se, kao i Revijski orkestar biti zaštitni znak našega grada.

Jaskancima su se predstavili i vokalni solisti koji su se već dokazali u raznim repertoarima, opernim, oratorijskim i komornim djelima, Ivan Lazar, Berislav Puškarić, Helena Lucić Šego i mladi glazbenik Mislav Lucić. O kvaliteti proslavljenog zbora Ivan Goran Kovačić suvišno je i govoriti. Maestralno je svoj posao odradio i dirigent Pavle Zajcev, tako da će ovaj glazbeni događaj u Jastrebarskom ostati upisan zlatnim slovima u povijesti našega grada.   

„Vjerujem da su glazbeni znalci i publika prepoznali koliko je ovo velik projekt i važan iskorak u jaskanskom glazbenom životu. Bila nam je želja, uz eminentne soliste iz Hrvatske i inozemstva, predstaviti i jaskanske vrhunske glazbenike“, istaknuo je voditelj komornog orkestra i ravnatelj Centra za kulturu Jastrebarsko Nikola Fabijanić.

I za kraj treba reći da je projekt Komornog orkestra Jastrebarsko još jedan dokaz kako naš grad živi glazbu i diše s njom, od iznimno uspješne Glazbene škole, Škole saksofona, velike tradicije puhačkih orkestara, sve do popularnih i tamburaških glazbenih sastava te krune svega toga – Revijskog i sada Komornog orkestra.

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr