Završetkom radova u okolišu, nastavit će se radovi na samom dvorcu Erdödy

04.09.2023.

Završetkom radova u okolišu, nastavit će se radovi na samom dvorcu Erdödy

Završetkom radova u okolišu dvorca Erdödy, konkretnije na izgradnji podzemnih spremnika za opremu za grijanje i hlađenje dvorca, nastavit će se i radovi na samom dvorcu, a intenziviranje se očekuje do kraja rujna.

U međuvremenu se radilo na izmjeni projektne dokumentacije kojom će se omogućiti prijava na dodatne izvore financiranja, ali i veća dinamika izvođenja radova nego što je to bilo predviđeno prvotnim projektom.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel pozvao je iz tog razloga gradske vijećnike i predstavnike medija da ih pobliže upozna s planovima, ali i da se upoznaju s do sada izvedenim radovima.

Tijekom izvođenja radova na obnovi dvorca Erdödy, ustanovilo se kako je stanje objekta znatno  lošije nego što je to bilo predviđeno prvotnom projektnom dokumentacijom. Uz starost preko 500 godina i slabo održavanje, razlog tome bila su i dva potresa koja su se dogodila, a koji su dodatno narušili statiku dvorca“, istaknuo je predstavnik invstitora Kristijan Škoc te se nadovezao kako se slijedom toga pristupilo izradi izmjene i dopune projektne dokumentacije i građevinske dozvole. Izmjene i dopune projektne dokumentacije rađene su zbog već spomenutih potresa u skladu s propisima za potresnu obnovu, a što otvara i dodatne prilike za sufinanciranje.

Projektant Dragan Kovač dodao je kako je novom projektnom dokumentacijom predviđena razuporna konstrukcija zbog koje će se trošni dijelovi dvorca moći uklanjati bez opasnosti za urušavanjem. Nakon toga, predviđen je veći opseg rušenja statički nenosivih dijelova dvorca, dok će se ostali dijelovi prezidavati i ojačavati.

Što je do sad učinjeno pokazao je inženjer tvrtke ING – GRAD d.o.o. Lovro Brzac, istaknuvši kako je možda i najzahtjevniji građevinski dio same obnove bio učvrstiti temelje i ziđe, što je u velikom dijelu i dovršeno.

Gradonačelnik Novosel naglasio je kako će se s novom projektnom dokumentacijom vrijednost radova povećati, a nakon analiza cijena izvođača i nadzora tijekom rujna i listopada znat ćemo koliko. No, kao što je već navedeno, izmjenom dokumentacije otvaraju se mogućnosti za dodatne izvore financiranja, što je u ovom trenutku prioritet.

Prijavljen je i projekt opremanja dvorca, čime se otvaraju mogućnosti za dodatne sadržaje, kao što je posjetiteljski i interpretacijski centar kulture, povijesti i glazbe.

 

 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr