Perivoj dvorca Erdödy

Perivoj dvorca Erdödy
Perivoj dvorca Erdödy

Perivoj dvorca Erdödy nastao je u prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a bogatom florom značajno doprinosi biološkoj i ekološkoj raznolikosti jaskanskog kraja. 17.01.1964. godine Zavod za zaštitu prirode iz Zagreba donio je rješenje kojim se površina od 9,47 ha Perivoja dvorca Erdody proglašava Spomenikom vrtne arhitekture.

Oblikovan je u slobodnom stilu nalik onom „engleskom“ i predstavlja nastavak na prirodnu šumu koja i danas zauzima zapadno područje parka. Od autohtonih elemenata ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora, crvenolisne bukve i graba. Impozantne su skupine starih visećih smreka, ariša i šumskog bora. Od egzota, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje katalpa i sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. U prostranom perivoju nalazi se potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy. 

Nasuprot dvorca smjestila se stara Žitnica. Perivoj je poprimio novi izgled postavljanjem rasvjete uz dvije glavne šetnice. Tako su stoljetna stabla dobila novi sjaj, a perivoj je postao idealno mjesto za večernje romantične šetnje. 

Prekrasan Most Ljube Kraljević spojio je Perivoj s glavnom jaskanskom prometnicom i tako probudio povijest. 

Preuređenjem i drvenim mostićima koji su otočiće jezera Park učinili dostupnim posjetiteljima, Perivoj je ponovno probuđen te je nakon mnogo godina postao idealna lokacija za organizaciju događanja tematski povezanih s kulturnim, umjetničkim i gospodarskim vrijednostima Jastrebarskog i njegove okolice.

Perivoj danas nudi i mogućnosti za igru, rekreaciju i baštinske edukacije te je zasigurno najomiljenije jaskansko odmorište i šetalište.

U olujnom nevremenu 11. studenog 2013. godine srušeno je i oštećeno gotovo dvjesto stabala, čime je Perivoju nanesena neprocjenjiva šteta. Tada se Grad Jastrebarsko obvezao svojim sugrađanima vratiti isti u prvotno stanje, što od tada kontinuirano i čini. Projekt obnove i revitalizacije Perivoja Erdödy – investiciju vrijednu 2.430.560,86 kuna (PDV je uključen) u visini od 80 % sufinancira Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali dio od 20 % u svom Proračunu osigurao je Grad Jastrebarsko. 

U sklopu ovog projekta planirano je uređenje prostorne jedinice F - najveće prostorne jedinice Perivoja koja se proteže na više od 46 tisuća m². 

Jaskanski Perivoj zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture, i prema zakonu i u srcima Jaskanki i Jaskanaca. Za mnoge je on neraskidivo povezan s djetinjstvom, mladošću i prvim ljubavima. Naime, on je duša i biser Grada Jastrebarskog koji polako, iz dana u dan ponovno poprima novi/stari sjaj na ponos svih Jaskanaca.

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr