Glavna akcija programa "Livada iz sna" održana kraj Glazbene škole Jastrebarsko

27.11.2023.

Glavna akcija programa

Eko-bio program "Livada iz sna" Kreativni studio Zvrk je u suradnji s jaskanskim Ogrankom Matice hrvatske i Kazalištem Škrabe počeo provoditi u proljeće 2021., a i ove je godine u sklopu programa održan čitav niz akcija.

U Male besplatne knjižnice u Jastrebarskom postavljene su u svibnju 2023. kutije sa sjemenjem cvijeća i povrća koje su svi mogli besplatno uzeti. Mlade glumice Kazališta Škrabe Isabella Covatta, Leona Bubanović, Mila Kupina i Arijana Sirovica snimile su 12 kratkih filmova o važnosti uzgoja voća, povrća i ljekovitog bilja, a ti edukativni filmići mogu se pronaći na službenim Instagram i Facebook stranicama Zvrka. Za njihovu montažu zaslužne su Maja Žalac i Jana Valečić. Organizirane su i kreativne radionice sadnje i fotografiranja aromatičnog bilja.

Glavna ovogodišnja akcija u sklopu programa "Livada iz sna" održana je u petak, 24. studenog kraj Glazbene škole Jastrebarsko. Vodila ju je stalna i draga suradnica Zvrka, vodeća hrvatska biovrtlarka Silvija Kolar-Fodor iz Međimurja, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom". Pod Silvijinim vodstvom glumci i prijatelji Kazališta Škrabe te jaka ekipa osnovnoškolaca iz Osnovne škole Klinča Sela predvođena učiteljicama Marijom Brajković i Matejom Frketić te školskom knjižničarkom i eko-aktivisticom Sanjom Šušnjarom Raić sadila je oko škole bobičasto voće, cvijeće i grmlje. Kod planiranja sadnje  veliku pomoć pružili su domar Janko Frkonja i ravnateljica Iva Barač, a za sve koji su sudjelovali u akcijama udruga "Biovrt – u skladu s prirodom" osigurala je poklone – brošure o važnosti korisnih kukaca za očuvanje bioraznolikosti, dok je Zvrk sve prisutne nakon obavljenog posla počastio zakuskom.

Ovoga proljeća, bobičasto voće posađeno prošle jeseni kraj Glazbene škole i terena NK Jaska, dobro je rodilo i moglo se degustirati, a već sad jedva čekamo proljeće 2024. kako bi se mladi vrtlari prvi mogli zasladiti voćem koje su sada pomogli posadili.

Cilj programa "Livada iz sna" koji se održava uz potporu Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog jest približiti sve ljude, a posebno djecu i mlade, prirodi i biovrtlarstvu, zasaditi "obične" livade i travnate površine biljkama koje su korisne za kukce oprašivače, ptice, ali i za očuvanje bioraznolikosti.

Voditeljica programa je predsjednica Zvrka Klementina Škrabe, a sigurni smo da će "Livada iz sna" i sljedećih godina pozitivno utjecati na edukaciju djece i mladih o važnosti bioraznolikosti i zaštiti prirode u kojoj živimo.

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr