Hrvatska očima Ukrajinaca

13.02.2024.

Hrvatska očima Ukrajinaca

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u srijedu, 7. veljače u Glazbenoj školi Jastrebarsko otvorena je likovna izložba "Hrvatska očima Ukrajinaca".

Izložba predstavlja plod zajedničkog rada polaznika likovne radionice Ukrajinaca smještenih u Jastrebarskom koju je pokrenuo Yuril Strizhov, volonter Hrvatskog Crvenog križa pružajući svojim sunarodnjacima priliku da istraže važne teme u slikarstvu i otkriju svoje umjetničke potencijale.

Izloženo je šezdesetak radova različitih slikarskih tehnika i formata, od ulja i akrila na platnu do akvarela i crteža olovkom.  Njihovi radovi i sam naslov izložbe "Hrvatska očima Ukrajinaca" na neki način govori kako su oni doživjeli našu zemlju i kako su svoja opažanja prenijeli na slike pajsaža i arhitekture s posebnim naglaskom na Jastrebarsko u kojem već neko vrijeme žive.

"Ovu izložbu ne čine samo umjetnička djela već i priča o zajedništvu, otpornosti i ljubavi prema umjetnosti", rekao je na otvorenju izložbe voditelj likovne radionice Yuril Strizhov.  Treba reći da je Hrvatski Crveni križ od samog početka rata u Ukrajini uključen u pružanju pomoći i podrške ljudima raseljenima iz Ukrajine koji borave na području cijele Republike Hrvatske.

"Psihosocijalna podrška važan je element u oporavku od ratnih strahota i nošenju s izazovima izbjeglištva, te ključan korak u procesu integracije u novu zajednicu", ističu iz Hrvatskog Crvenog križa.

Neizostavna uloga u svemu je i lokalna zajednica jer integracija u novu sredinu je uvijek dvosmjerni proces. Stoga treba u svemu tome pohvaliti i Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko koje ima i uspješnu suradnju s Glazbenom školom Jastrebarsko što je i rezultiralo postavljanjem izložbe u prostoru škole.   

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr