Izložba kraluša

11.04.2023.

Izložba kraluša

U organizaciji Centra za kulturu u gradskoj knjižnici otvorena je izložba tradicionalnog nakita, kraluša.

Gorjana Magovac pokrenula je u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko radionice izrade kraluša na kojima je bilo po desetak polaznica. Po završetku radionica pripremile su izložbu svojih radova koja je otvorena u četvrtak, 6. travnja u gradskoj knjižnici u Jastrebarskom.

Podsjetimo, kraluš je ručno rađena, unikatna, tradicionalna ogrlica. Svaki kraj je imao svoje specifičnosti u izradi što je ovaj predmet činio jedinstvenim i prepoznatljivim.

Cilj radionica i izložbe bio je prenošenje znanja o tehnici izrade ovog tradicionalnog nakita, ali i osvješćivanje novih generacija o važnosti očuvanja kulturne baštine.

Entuzijazam koje su voditeljica i polaznice pokazale, kao i posjećenost ove izložbe, daje nam nadu da će se ovaj tradicionalni nakit, simbol naših krajeva, očuvati od zaborava.

Izložbu možete pogledati do 21. travnja, unutar radnog vremena knjižnice, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 14 te utorkom i četvrtkom od 12 do 18 sati. 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr