Izložba o tradicionalnom obrtništvu

19.05.2022.

Izložba o tradicionalnom obrtništvu

Izložbom o tradicionalnom obrtništvu, Udruženje obrtnika Jastrebarsko započinje trodnevni program obilježavanja 50 godina od svog osnutka.

Naime, 1972. godine osnovano je Udruženje samostalnih zanatlija, ugostitelja i autoprijevoznika Jastrebarsko. Prvi predsjednik Udruženja bio je Ivan Puhar, potpredsjednik Milan Orsag, a tajnik Vlado Kolman. Novoosnovana udruga imala je oko 200 članova, no tadašnji Sekretarijat za upravno pravne i inspekcijske poslove općinske Uprave Jastrebarsko, Udruženju je dostavio i popis od 121 aktivnog nadriobrtnika. Sve je to ukazivalo na činjenicu da obrtnike treba udružiti, organizirati i unaprijediti njihov status.

Kao sjećanje na ta vremena, u podrumu Žitnice u jaskanskom parku, pripremljena je izložba alata, strojeva, predmeta, fotografija, zapisa i dokumenata koji potvrđuju značajnu ulogu raznolikog obrtništva na širem jaskanskom području, čiji službeni počeci sežu u 13. stoljeće kada je Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog trgovišta.

Izložba o tradicionalnom obrtništvu se otvara u petak, 20. svibnja u 17 sati, a za trajanja Obrtničkog sajma i Sajma cvijeća, u subotu i nedjelju, izložbeni postav će se moći razgledati tijekom cijelog dana.

U glazbenom dijelu programa otvorenja izložbe nastupit će nekadašnji učenici osnovne Glazbene škole Jastrebarsko koji su nastavili svoje glazbeno obrazovanje.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr