Jaskanski splet kulture i sporta u čast Cici Kranjčaru

12.06.2023.

Jaskanski splet kulture i sporta u čast Cici Kranjčaru

U Jastrebarskom je u petak, 9. lipnja 2023. otvorena Mala besplatna knjižnica ispred Glazbene škole Jastrebarsko, a u velikoj dvorani Škole predstavljena je Večernjakova knjiga godine "Cico – tak imam te rad" Tomislava Dasovića i Mladena Miletića.

Ova mala knjižnica već je peta po redu koju je postavila udruga Kreativni studio Zvrk (u Jastrebarskom, Klinča Selima i Krašiću). Svečano su je otvorili glavni urednik "Večernjeg lista" Dražen Klarić i ravnateljica Glazbene škole Jastrebarsko Iva Barač. Knjižnica je postavljena u sklopu Zvrkovog programa za poticanje čitanja i pisanja "Vrelo zavičaja". Darovana je Glazbenoj školi Jastrebarsko u čast njezinog 20. rođendana, a dio knjiga donirao je "Večernji list".

Program jaskanskog predstavljanja knjige o legendarnom Zlatku Cici Kranjčaru, velikom prijatelju Jaske, Jaskanaca i Nogometnog kluba Jaska (čiji je Cico bio počasni član), zamišljen je kao svojevrsni splet "dvije najvažnije sporedne stvari na svijetu" – kulture i sporta. Organizatori – Kreativni studio Zvrk, Kazalište Škrabe, Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i jaskanska Glazbena škola povezali su na najbolji mogući način poeziju, glazbu, kazalište, nogomet i sportsko novinarstvo.

O knjizi "Cico – tak imam te rad" govorili su njezini autori Tomislav Dasović i Mladen Miletić. Tomislav Dasović, "dobri duh" cijelog projekta (dvaput proglašen najboljim hrvatskim sportskin novinarom), naglasio je ljudsku veličinu Cice Kranjčara koji se prema svakom odnosio s poštovanjem i pažnjom. Mladen Miletić se posebno obratio kadetskoj momčadi NK Jaska Vinogradar, osvajačima prevenstva 3. HNL, koji su s velikom pažnjom pratili cijeli program (na kraju su se i fotografirali s Nikom Kranjčarom). Glavni urednik "Večernjeg lista" Dražen Klarić istaknuo je važnost Cice Kranjčara za povezivanje hrvatskog juga (odakle je on) i sjevera (gdje je Cico igrao i trenirao), a urednik knjige i zamjenik glavnog urednika "Večernjaka" Žarko Ivković naglasio je veličinu Cice Kranjčara kao igrača, trenera, ali i čovjeka, uzora mladim nogometašima.

Istinska legenda hrvatskog nogometa Zorislav Srebrić prisjetio se Cice Kranjčara kao darovitog mladog nogometaša kojeg je pratio već u djetinjstvu (živjeli su u istom kvartu) i naglasio važnost pisane riječi u očuvanju sjećanja na velike sportaše. Najpoznatiji sportski novinar iz jaskanskog kraja, Pribićanac Branko Stipković, na sebi svojstven duhovit način prisjetio se svojih susreta s Cicom Kranjčarom, ali i naglasio vrijednost ove knjige i spisateljsko umijeće njezinih autora.   

O povijesti Građanskog nogometnog kluba Dinamo kojem je Cico Kranjčar poklonio najljepše dane svoje nogometne karijere i kojeg je neizmjerno volio, te Cicinom počasnom mjestu u toj povjesnici, govorio je glasoviti kroničar zagrebačkog nogometa Miroslav Tomašević. O važnosti nogometnih navijača i navijačke kulture nekad i danas govorio je prof. dr. Ivica Šute s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Profesor Šute, stručnjak za hrvatsku povijest 20. stoljeća, veliki ljubitelj nogometa i modre boje, objavio je nedavno sjajnu knjigu "Kibici purgera" o kibicima i drukerima, vatrenim navijačima Građanskog prije drugog svjetskog rata.

Cicin sin Niko Kranjčar, proslavljeni hrvatski nogometaš, Jasku je prvi put posjetio u jesen 2022, kada je postao kum prve Male nogometne besplatne knjižnice postavljene kraj terena NK Jaska. Tada su ga poput princa dočekali brojni mali Jaskini nogometaši, a u stvaranje knjige "Cico – tak imam te rad" uključio se svim srcem te svojim neumornim zalaganjem, pravim savjetima i ljubavlju znatno pridonio njezinom uspješnom završetku. Niko je zahvalio svima na dolasku, a posebno je pozdravio prisutne mlade nogometaše – Jaskine kadete i seniore. Zaželio je da svi budemo bolji i međusobno bliži, kao što bi to i Cico želio.

Jaskanac Nino Škrabe, poznati hrvatski dramatičar i publicist, bio je Cicin bliski prijatelj, autor knjige "Cico, od Maksimira do Ulice pjesnika", prve knjige o Cici Kranjčaru koju je ovom prilikom nazvao "Cicinom knjigom" i "Starim zavjetom", dok je ova nova knjiga, "Cico – tak imam te rad" "knjiga o Cici" i "Novi zavjet". Obje knjige savršeno se nadopunjuju, rekao je Nino Škrabe, te naglasio važnost Cice Kranjčara kao igrača, trenera, čovjeka, nenadmašnog motivatora i vječnog optimista. Bio je zaštitni znak grada Zagreba i njegov osmijeh, "Petar Pan" i "Ahilej" zagrebačkog i hrvatskog nogometa.

U predstavljanje knjige "Cico – tak imam te rad" na sjajan način uklopili su se i veliki uspjesi Nogometnog kluba Jaska Vinogradar. Seniori kluba osvojili su prvo mjesto u Jedinstvenoj županijskoj nogometnoj ligi, a kadeti prvo mjesto u Trećoj nogometnoj ligi Centar. Sa šampionskim momčadima Jastrebova prisutne je upoznao glasnogovornik i kroničar kluba Tomislav Tadić. Posebno iznenađenje za Niku Kranjčara priredio je predsjednik kluba Marin Banković. Uručio mu je povelju kojom je postao, kao i njegov tata prije njega, počasni član jaskanskog kluba, uz veliki pljesak svih prisutnih.

U publici su, između ostalih, bili i Cicina supruga Elvira Kranjčar, jaskanske sportske legende Mladen Čop, Branko Dužić, Davorin Kopić, Dragan Vučurović, Zlatko Beška i Božidar Lukina, te bivši i sadašnji hrvatski reprezentativci Mislav Bradvić i Eugen Ciban. Na predstavljanje knjige o Cici Kranjčaru u Jaski došli su i sadašnji trener Jaskinih seniora Sanjin Lucijanić, "zlatna krila modro-bijelih Jastrebova" Martin Bašić i Josip Španić, trener šampionske kadetske momčadi Tomislav Kelava te Krunoslav Všetečka, negdašnji modro-bijeli centarfor i uspješni trener Jaskinih prstića.

Kroz program je vodila voditeljica Kazališta Škrabe i predsjednica jaskanskog ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe koja je, između ostalog, rekla kako je predstavljanje u Jaski organizirano i kako bi se naglasila važnost knjiga, čitanja i pisanja te kvalitetnog sportskog novinarstva jer to je ono što ostaje i nakon sudačke nadoknade i zadnjeg zvižduka.

Glazbenu školu Jastrebarsko predstavili su mladi gitaristi Jakov Magovac, Val Pintar, Klara Žalac i Leonardo Boban, te profesori Iva Zbožinek Janušić (flauta), Tomislav Ribičić (gitara) i Iva Barač (violina). Prigodnu poeziju Antuna Gustava Matoša, Ivana Goluba i Ante Gardaša izveli su glumice i glumci Kazališta Škrabe Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Maja Žalac i Isabella Covatta. 

Pjesme jubilaraca Dragutina Domjanića i Vlaha Paljetka izveo je jaskanski gitarist i pjevač Marijan Bingula. Bliski Cicini prijatelji, glazbenici Josip i Mihael Cvitanović posebno su dirnuli publiku  izvedbom Cicine najdraže pjesme "Moj Zagreb tak imam te rad", po kojoj je i knjiga dobila ime.    

Program je završio pjesmom "U Plavom podrumu" koju je otpjevao Marijan Bingula uz klavirsku pratnju Josipa Cvitanovića. Organizatori su je posvetili svim legendarnim purgerima koji više nisu s nama – na prvom mjestu Cici Kranjčaru, a zatim i Zvonimiru Amigu Magdiću, Frediju Krameru, Ivici Tadiću, Marijanu Bradviću…

Foto: Matija Grgas – Mat Photography

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr