"Livada iz sna" kraj glazbene škole i nogometnih terena

04.11.2022.

Eko-bio program "Livada iz sna" Kreativni studio Zvrk je u suradnji s jaskanskim Ogrankom Matice hrvatske i Kazalištem Škrabe počeo provoditi u proljeće 2021, a ove je godine u sklopu programa održan čitav niz akcija.

U Male besplatne knjižnice u Jastrebarskom i Krašiću postavljene su u svibnju 2022. kutije sa sjemenjem cvijeća i povrća koje su svi mogli besplatno uzeti. U suradnji s magistrom agronomije i biovrtlaricom Martinom Rak snimljeni su edukativni filmići o sijanju i sadnji povrća, voća i cvijeća koji se mogu pronaći na službenim Instagram i Facebook stranicama Zvrka.  Održane su i kreativne radionice sadnje aromatičnog bilja i oslikavanja eko-torbi.

Glavna ovogodišnja akcija u sklopu programa "Livada iz sna" održana je u subotu, 29. listopada na dvije lokacije u centru Jastrebarskog.  

Pod vodstvom Silvije Kolar-Fodor iz udruge "Biovrt – u skladu s prirodom", vodeće stručnjakinje za biovrtlarstvo u Hrvatskoj i šire, posađeno je bobičasto voće, cvijeće i grmlje kraj Glazbene škole Jastrebarsko i kraj nogometnog igrališta NK Jaska.

U velikoj akciji sadnje koja se protegnula kroz cijeli dan sudjelovali su glumice i glumci Kazališta Škrabe te nogometaši mlađih pionira NK Jaska na čelu s trenerom Brunom Vađinom, uz pomoć svojih roditelja. Kod sadnje su veliku pomoć pružili domar Janko Frkonja i ravnateljica Iva Barač iz Glazbene škole Jastrebarsko te oružar NK Jaska Željko Idžaković Brile.

Za sve koji su sudjelovali u akcijama udruga "Biovrt – u skladu s prirodom" osigurala je poklone – vrećice sjemena cvijeća za privlačenje korisnih kukaca i očuvanje bioraznolikosti.

Svi uključeni u ove akcije sadnje sada jedva čekaju kraj ove nogometne/kazališne/glazbene sezone – svibanj 2023 – kada će sve posađeno procvasti, a mali vrtlari moći će prvi degustirati borovnice i ribizle koje su sami posadili.

Cilj "Livade iz sna" približiti je sve ljude, a posebno djecu i mlade, prirodi i biovrtlarstvu, zasaditi "obične" livade i travnate površine biljkama koje su korisne za kukce oprašivače, ptice, ali i za očuvanje bioraznolikosti. Voditeljica programa je predsjednica Zvrka Klementina Škrabe, a održavanje "Livade iz sna" ove je godine pomogla Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko, Glazbena škola Jastrebarsko i Nogometni klub Jaska Vinogradar.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr