Pedeset godina jaskanskih obrtnika uz sajam obrta i cvijeća

21.04.2022.

Pedeset godina jaskanskih obrtnika uz sajam obrta i cvijeća

Preostalo je točno mjesec dana do velike obljetnice koju ove godine obilježava Udruženje obrtnika Jastrebarsko.

Naime, Udruženje obrtnika Jastrebarsko osnovano je 1972. godine, a danas, pola stoljeća kasnije, okuplja oko 640 obrtnika s područja grada Jastrebarskog i susjednih općina Pisarovine, Klinča Sela, Krašića i Žumberka.

Svoj veliki jubilej, 50. obljetnicu osnutka, Udruženje će obilježiti trodnevnim događanjima od 20. do 22. svibnja, a sve uz potporu Grada Jastrebarskog i Turističke zajednice.

Ne kaže se bez razloga da su obrtnici najčvršća grana gospodarstva: marljivi su, uporni i svjesni činjenice da je nužno usavršavati se i dodatno educirati. Stoga se danas otvaraju novi obrti čije su djelatnosti bitno drugačije od onih nekadašnjih i sve više u svom radu koriste moderne tehnologije. Nama je to potvrda da se obrtništvo ne gasi, već samo poprima novo lice, spajajući vrlo često tradiciju i potrebe novog vremena“ – ističe Stipe Bučar koji je na čelu Udruženja obrtnika Jastrebarsko unatrag 16 godina.

Proslava pola stoljeća udruženog obrtničkog djelovanja započinje u petak, 20. svibnja otvorenjem izložbe tradicionalnog obrtništva u Žitnici u perivoju Erdödy, a nakon toga i svečanom sjednicom na kojoj će biti dodijeljena priznanja i zahvalnice dugogodišnjim obrtnicima, suradnicima, partnerima i institucijama koji su podupirali i unaprijedili rad Udruženja proteklih desetljeća.

U subotu, 21. svibnja će se u šatoru ispred Žitnice otvoriti i dvodnevni Obrtnički sajam s bogatom i raznolikom ponudom prehrambenih, uporabnih i ukrasnih predmeta, koji će biti obogaćen dodatnim zabavnim, edukativnim  i ugostiteljskim sadržajima.

U isto vrijeme, na istom mjestu, u organizaciji Centra za kulturu Jastrebarsko održat će se i Sajam cvijeća „Cvjetna Jaska“, koji ne promiče samo domaću proizvodnju cvijeća i kulturu uređenja okućnica ili javnih površina, već mu je cilj, ali i specifičnost, naglasiti osobitosti Grada Jastrebarskog. Naime, cvjetnim kompozicijama, instalacijama i dekoracijama postavljenim na brojnim gradskim javnim površinama, a posebice na mjestu održavanja sajma cvijeća – u perivoju dvorca Erdödy, ističe se karakterističnost i specifičnost Jastrebarskog.

Tako će ove godine jaskanski sajam cvijeća biti posvećen glazbi jer je Jastrebarsko, a to brojke pokazuju, grad glazbenika: od vrlo uspješne Glazbene škole Jastrebarsko, 6 puhačkih orkestara te 1 revijskog i 1 tamburaškog orkestra, 7 folklornih društava, nekoliko zborova i pjevačkih sastava, sve do brojnih glazbenika pojedinaca, glazbenih grupa, 2 kazališne organizacije, mažoretkinja i drugih kulturnih udruga koje se u svom radu oslanjaju na glazbu. Svi oni motiv su da ovogodišnji sajam cvijeća, bude u znaku cvjetnih nota, violinskih ključeva i instrumenata.

Zaključno, 50. Obljetnica Udruženja obrtnika Jastrebarsko, izložba o tradicionalnom obrtništvu, Obrtnički sajam i Sajam cvijeća „Cvjetna Jaska“ svojim će sadržajima 20., 21. i 22. svibnja zasigurno biti zanimljiv događaj za cijelu obitelj.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr