Specijalna izložba pasa održana u Jastrebarskom

29.09.2022.

Specijalna izložba pasa održana u Jastrebarskom

U nedjelju, 25. rujna u našem je gradu održana prva Specijalna izložba pasa za FCI grupe VI, VII i VIII u organizaciji Kinološkog društva Jastrebarsko.

Izuzetno mi je zadovoljstvo pisati tekst o prvoj Specijalnoj izložbi za FCI grupe VI, VII i VIII u Jastrebarskom u organizaciji Kinološkog društva Jastrebarsko. Društvo već godinama organizira IPO (ispit prirođenih osobina) za lovačke pasmine, a ove godine smo donijeli odluku da u kalendar manifestacija uvrstimo i Specijalnu izložbu za dio lovnih pasmina. Dugo smo planirali ovakvu vrstu manifestacije te nam je želja da se osim radnog dijela psi mogu se predstaviti i u izložbi eksterijera. Naš klub djeluje na području Jastrebarskog preko 40 godina, što nas čini jednim od najstarijih kinoloških društava. Iako okuplja većinom pse iz „lovačkih“ grupa drago nam je da nam se broj članova iz sportskih pasmina povećava iz godine u godinu.

Izložba je bila organizirana na prostorima OŠ Ljubo Babić koji je ponudio puno prostora za izlagače i njihove ljubimce uz mnoštvo hlada. Obzirom na vremensku prognozu izložbu smo odlučili održati na betonskom igralištu iako je na prostoru škole i veliki travnati teren. Kako se radi o Specijalnoj izložbi lovnih pasmina ringovi su bili prostrani kako bi suci mogli što bolje vidjeti pse u pokretu.

Vrijeme jutro nije obećavalo, ali kroz jutro oblaci su se razišli te smo na kraju imali lijep i sunčan dan.

Iako nam je bila prva izložba drago nam je da je okupila 84 psa iz 5 zemalja. Niti jedna izložba nije potpuna bez sudaca, te nam je bilo veliko zadovoljstvo da su suđenje prihvatili gđa. Alenka Pokorn iz Slovenije vlasnica uzgajivačnice Irskih crvenih setera pod nazivom „Meudal“, gdin. Matija Fičko vlasnik uzgajivačnice Labrador retrivera pod nazivom „Capronca“ i gdin. Dražen Matičić dugogodišnji lovac i nekadašnji uzgajivač kratkodlakih jazavčara.

Suci nisu imali lak zadatak odabrati pobjednike, ali su na kraju morali donijeti odluku, pa je tako izbor najljepšeg mladog psa izložbe pripao gdinu. Draženu Matičiću čija je odluka bila sljedeća:

  • Vajmarski ptičar kratkodlaki – Apocalyptica Artemis Cordis, vl. Maša Efendić
  • Portugalski pas za vodu – Sweet Obsession Letizia, vl. Svetozar Egić i Slađana Kocifaj
  • Bavarski krvosljednik – Khan Red Philip's Pet's, vl. Ivan Zrnić

Izbor najljepšeg psa izložbe pripao je gđi. Alenki Pokorn, te je njezin izbor bio sljedeći:

  • Irski crveni seter – Caemgen Hard Nut to Crack, vl. Jadran Ljuba
  • Portugalski pas za vodu – Sweet Obsession Letizia, vl. Svetozar Egić i Slađana Kocifaj
  • Istarski gonič kratkodlaki – Don Tigar od Džanka, vl. Željko Džanko

Ove godine smo izložbu posvetili kategoriji beba i štenaca, odnosno psima koji rade prve izložbene korake. Za njih je posebne nagrade pripremio Mambo pet shop i salon za šišanje pasa.

Obzirom na njegov doprinos Kinološkom društvu Jastrebarsko i kinologiji na samom otvaranju dodijelili smo zlatnu medalju Hrvatskog kinološkog saveza gdinu. Marijanu Pinturu.

Zahvaljujemo se našim sponzorima Nekmar pet nutrition Hrvatska i Mambo pet shop i salon za šišanje pasa, te se također zahvaljujemo na velikoj podršci Gradu Jastrebarskom i dogradonačelnici Nikolini Ribarić koja je otvorila Specijalnu izložbu, Turističkoj zajednici Grada Jastrebarskog, OŠ Ljubo Babić, Vinima Šeperić, Vinima Ivančić, DVD Jastrebarsko te društvu MM Beton.

Pobjednike kao i ostale izložbene momente zabilježio je službeni fotograf gdin. Dragoljub Koleski.

Zahvaljujemo se svim članovima kluba, zapisničarima i voditeljima krugova koji su pomogli da se ova manifestacija održi na ovakvom nivou.

Nadamo se da ste uživali u našoj prvoj Specijalnoj izložbi te da ste iz Jastrebarskog ponijeli samo lijepe uspomene.

Branko Beketić

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr