Svečani koncert za 10 godina jaskanske grkokatoličke crkve

26.05.2022.

Svečani koncert za 10 godina jaskanske grkokatoličke crkve

U srijedu, 18. svibnja 2022. u jaskanskoj grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega održan je svečani koncert duhovne glazbe.

Povod je bila velika obljetnica – 10 godina od posvete župne crkve, a svečanom događaju prisustvovao je i grkokatolički biskup križevački, preuzvišeni vladika Milan Stipić, u vrijeme posvete crkve jaskanski grkokatolički župnik.

Na početku programa prisutne je pozdravio sadašnji grkokatolički župnik u Jastrebarskom, otac Marjan Jeftimov, a kroz program su vodili dramski umjetnik, Jaskanac Antonio Agostini i Cvetanka Jeftimova.

U programu je nastupilo Gradsko pjevačko društvo "Javor" pod ravnanjem prof. Ive Barač i uz klavirsku pratnju Elizabete Skobe te zatim Župski zbor crkve svetog Nikole biskupa Jastrebarsko pod ravnanjem prof. Marija Kambića. Nakon njih uslijedio je nastup Pjevača izvornih pjesama "Sveta Jana" koji su nastupili uz svoje tamburaše te nastup pjevačica i pjevača Kulturno-umjetničkog društva "Cvijet" iz Cvetkovića pod ravnanjem mag. Manuele Budišćak. Gromoglasan pljesak dupkom pune crkve Preobraženja Gospodnjega dobili su i momci iz Draganića – Muška vokalna grupa "Borsa 1862", a na kraju su premijerno nastupili i domaćini,  pjevači župe Preobraženja Gospodnjeg koje je uvježbala mag. Manuela Budišćak.

Antonio Agostini izveo je pjesmu "Oj vi gorski svećenici" žumberačkog svećenika i pjesnika Jovana Hranilovića iz njegovih "Žumberačkih elegija". Na kraju je publiku i izvođače pozdravio svim Jaskancima izuzetno drag vladika Milan Stipić izrazivši iskrenu radost zbog velikog jubileja koji se ovim koncertom slavi. Dodao je kako je u ovoj mladoj jaskanskoj crkvi već izmoljeno i uslišano puno molitava te kako se nada da će je i grkokatolici, ali i rimokatolici i dalje s radošću posjećivati i u njoj se moliti i pjevati slavu Bogu.

Gledatelji i izvođači mogli su na ulazu u crkvu dati svoj dobrovoljni prilog za pomoć doseljenim ukrajinskim obiteljima na području jaskanske župe, a svoju donaciju možete dati i Vi, uplatom na IBAN Caritasa Križevačke eparhije:

IBAN (PBZ): HR70 23400091110101501

SWIFT (BIC): PBZGHR2X

Opis plaćanja: pomoć za Ukrajinu – župa Jastrebarsko

Nakon koncerta izvođači su se nastavili družiti i zajedno pjevati, a dan iza, 19. svibnja 2022. u crkvi je služena Sveta arhijerejska liturgija i blagoslov bolesnika – središnji događaj Žumberačkog vikarijata u godini bolesničkog pomazanja.

MH

foto: Andrea-Daniela Antičević

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr