Svjetski dan darivatelja krvi

13.06.2022.

Svjetski dan darivatelja krvi

I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi.

Tom prilikom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvi i krvnim pripravcima.

Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac – dobrovoljni davatelj krvi može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici. 

Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj i provjerenoj krvi i krvnim pripravcima u normalnim i u hitnim situacijama. Kroz kampanju pozivamo što više ljudi širom svijeta da postanu spasioci redovitim dobrovoljnim davanjem krvi.

Obilježavanje tog dana je također i poziv na akciju vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim službama za transfuziju krvi kako bi osigurali odgovarajuće resurse i uspostavili sustave i infrastrukture za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi. Te mjere obuhvaćaju pružanje kvalitetne donatorske skrbi i odgovarajuću kliničku upotrebu krvi (uspostaviti sustave za nadzor nad cijelim lancem transfuzije krvi).

GDCK Jastrebarsko će u zajedničkoj suradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja Jastrebarsko, u utorak 14. lipnja na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom od 10:00 do 11:30 sati provesti akciju mjerenja šećera i krvnog tlaka, a u srijedu 15. lipnja u Pisarovini od 11:00 do 12:00 sati.

Pozivamo sve sugrađane da dođu i prekontroliraju svoje zdravlje, a svim našim darivateljima krvi se zahvaljujemo na trudu, uloženom vremenu i velikom srcu i čestitamo im njihov veliki dan!

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr