Uspješno održano prvo izdanje utrke 24h Japetića

07.07.2022.

Uspješno održano  prvo izdanje utrke 24h Japetića

Protekli vikend u gradu Jastrebarskom održano je jako zanimljivo događanje pod nazivom 24 h Japetića.

Zamisao organizatora Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme je upoznavanje i promocija Japetića i Planinarskog doma Žitnica. Utrka je bila namijenjena svima onima koji žele testirati svoje fizičke mogućnosti ali i koji žele avanturu i dobru zabavu.  

Cilj ovog događanja je promocija i upoznavanje planinara, sportaša i ostalih zaljubljenika u prirodu sa svim planinarskim stazama koje vode na Japetić, do samog Planinarskog doma Žitnica. Interesantan koncept događanja omogućio je svima da u umjerenom tempu kretanja prođu svih 6 zadanih staza u 24 sata događanja.

Želja organizatora Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme je prvenstveno bila dobra zabava i uživanje u ljepotama prirode Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, dok su za najbolje bile osigurane nagrade.

Sudjelovati su mogli svi, te su mogli odlučiti popeti se samo jednom ili krenuti u natjecanje prvo sa samim sobom ali i sa ostalim zaljubljenicima u Japetić. Na samom startu u subotu ujutro okupilo se je pedesetak natjecatelja koji su krenuli nizati kilometre i uspone.

Nakon 24 sata trajanja, u nedjelju ujutro najbolji muški, a i sveukupno najbolji natjecatelj bio je Mario Čeliković sa pretrčanih gotovo 125 km, ispred Martina Rešetara i Kristiana Pintara, dok je kod žena najbolja bila Danijela Horvat, ispred Adriane Juriše i Paule Vrdoljak.

Najmlađi i najstariji natjecatelji bili su Matea Matić (2014. godište) i Mladen Živčić (1954. godište). Ukupno, svi su se natjecatelji spustili i popeli 311 puta, pritom su napravili 2061 kilometar i savladali 115 201 metar visinske razlike. Ovo događanje pokazalo se kao idealno za sve one koji vole boraviti i družiti se u prirodi te doživjeti jedinstveno iskustvo natjecanja koje kreirate sami za sebe, osluškujući vlastito tijelo i duh, družeći se sa svojima istomišljenicima i uživati u lijepo provedenom danu i noći.

Zahvaljujući gospođi Marijani Knezoci i Europskoj udrugi filmskih festivala te Turističkoj zajednici grada Jastrebarsko održano  je i po prvi puta kino na otvorenom pored Planinarskog doma na  koje je upotpunilo samo događanje i  privuklo još zaljubljenika u film i planinarenje.

Ovo događanje se pokazalo izuzetno uspješnim te su utisci svih sudionika izuzetno pozitivni i dobri. Zajedničko mišljenje svih okupljenih je da jedva čekaju sljedeću godinu i ponavljanje ovog događanja.

Organizatori se zahvaljuju svima na podršci i praćenju ovog događanja.

Mladen Budinšćak  

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr