Za još veću kreativnost i osluškivanje djece

07.11.2022.

Za još veću kreativnost i osluškivanje djece

Ravnateljica Dječjeg vrtića Radost u Jastrebarskom Jadranka Stojković odlučila je svojim djelatnicama priuštiti vrlo dinamičnu kreativnu edukaciju u sasvim praktičnom obliku.

Pozvala je dramsku pedagoginju Ivanu Marijančić i iz njezine bogate ponude odabrala niz od tri treninga, a ritam održavanja bio je jednom tjedno. Kako kaže voditeljica Ivana Marijančić, “iako su svoju energiju uložile u svoje radne smjene, odaziv odgajateljica bio je velik i nakon posla još su uložile dodatnu energiju u savladavanje dodatnih igara i vježbi, zanimala ih je nadogradnja njihovih iskustava u obliku kreativnih treninga”.

Tema prvog treninga "Igrajmo priče!" bila je kako da slušatelji priča (djeca) ne budu pasivni i kako pojačati njihov doživljaj priče i uključiti ih tijekom prenošenja priče. Na drugom treningu "Zvuk" polaznice su ovladavale dramskim vježbama koje bi trebale biti prirodan dio kazališta, a to su zvučni kreativni materijali, ali ne oni koje proizvodimo pritiskom na gumb ili tipku, već one koje proizvodimo mi sami svojim tijelom i glasom. Ovakav oblik dramskog rada zapostavljen je jer upotrebom tehnologije naše tijelo kao kreativan resurs nije iskorišteno. Na ovom treningu zvuk je bio sredstvo komunikacije, sredstvo za interpretaciju umjetničkih djela i dio kazališnog rada, a stvarale su ga same polaznice tijelom i glasom kroz strukturirane dramske vježbe. Treći trening "Što ako?" sadržavao je niz dramskih vježbi kroz čiju se konstrukciju osobe navode na neki oblik ljubaznog, afirmativnog ili humanog djelovanja.

Među odgajateljicama iznimno je motivirano radio i jedini odgajatelj i bio iznimno zadovoljan treninzima. Prema njegovim riječima ovo je za njega bila prilika da konačno proba i protrenira sve ono o čemu je na stručnim predavanjima slušao, ali nije isprobao. Polaznice su dodale da su na ovim treninzima otvorile i oživjele mnoge ladice koje nose u sebi, a bile su zaključane ili zapostavljene.

Ovakvim tipom edukacija ravnateljica Jadranka Stojković unijela je osvježavajuće edukativne kreativne sadržaje u vrtić koji vodi, a kako je tijekom treninga bilo i puno zabavnih trenutaka i smijeha, bila je to i lijepa prilika za druženje.

 

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr