Zelinu oduševio

24.06.2024.

Zelinu oduševio

U nedjelju, 16. lipnja, 39 mladih kazalištaraca iz Svetog Ivana Zeline izvelo je svoju završnu predstavu za kazališnu sezonu 2023/2024. u zelinskoj dvorani "Kraluš".

Predstava "San (sveto)ivanjske noći" nastala je kao rezultat ljubavi i prijateljstva Jaske i Zeline, kao idealan poklon za 30. rođendan zelinskog kazališta ZAmKa i Dan grada Svetog Ivana Zeline.  

Na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina i Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA sredinom veljače 2024. u Svetom Ivanu Zelini krenula je s radom dramska radionica i satovi glume koje su osmišljavali i vodili članovi jaskanskog Kazališta Škrabe na čelu s umjetničkom voditeljicom Kazališta Klementinom Škrabe. Mladi Zelinčani, uglavnom osnovnoškolske dobi, svoju prvu predstavu izveli su dva puta jer je dvorana za premijeru odmah rasprodana.

Jaskansko-zelinska kazališna ekipa posvetila je "San (Sveto)ivanjske noći" velikom Stričeku Vilčeku Špeksiru – Williamu Shakespeareu za njegov 460. rođendan te Zelinskom amaterskom kazalištu ZAmKa u čast (prvih) 30 godina postojanja. Predstavu je osmislila i režirala voditeljica Dječje scene ZAmKe Klementina Škrabe, asistentice redateljice bile su Anamaria Škoc i Marta Brkljačić, kostimografkinja Daniela Fabijanić Pavlaković, šaptačice i inspicijentice Margareta Škrabe i Jana Valečić, a koreografkinja Marta Brkljačić. Rasvjetom i tonom upravljao je legendarni zelinski "majstor za sve" Marijan Fanjek uz pomoć mladog jaskanskog kazalištarca Gabriela Ivančića. Tekst predstave napisao je osnivač i voditelj jaskanskog Kazališta Nino Škrabe, a producentica predstave bila je ravnateljica zelinskog Učilišta i već trideset godina glumica ZAmKe Vesna Bičak-Dananić. Na dan predstave ekipi su u garderobi i iza zastora naročito pomagale Amra Matek (njezin sin Lovro je glumac, a nakon premijere je na pozornici proslavio i rođendan) te Maja Keleković.     

O ovoj predstavi redateljica Klementina Škrabe kaže:

"Kad smo odlučili krenuti s glumom za djecu u Zelini nismo mogli ni sanjati da će nam na "audiciju" i prve satove glume doći njih čak 40 (očekivali smo ih do 20). Njih 39 ostalo je i opstalo nakon prva četiri mjeseca subotnjih druženja uz glumu, kazalište, sreću, ples i pjesmu te se sada predstavilo na sceni u našem "Snu".

Prva inspiracija za ovu predstavu jest sama Zelina i njezin svetoivanjski zaštitnik, sveti Ivan Krstitelj, čiji se blagdan slavi kao Dan grada. Druga i najveća inspiracija za ovu našu predstavu su naše male velike zelinske glumice i glumci, s kojima je zaista bilo pravo zadovoljstvo družiti se proteklih tjedana, upoznavati ih i doznati što ih zanima, čime se bave, što ih veseli i koga vole te onda sve to pretočiti na pozornicu."

Producentica i legendarna zelinska glumica Vesna Bičak-Dananić je izjavila:

"Drago mi je da se ZAmKa u godini kada slavi svoj 30. rođendan imala priliku predstaviti s toliko novih mladih glumaca. Moja prva uloga bila je 1994, a igrala sam u predstavi "Petrica Krempuh i spametni osel" redatelja i osnivača ZAmKe Josipa Pandurića. Nadam se da će i ovi novi glumci ostati ovdje još puno godina. Kad sam dobila ulogu spametnog osla nisam ni sanjala da ću ovdje biti i nakon 30 godina te da će mi kazalište i dalje biti u krvi. Bio je pravi užitak gledati ovaj jaskansko-zelinski "San (Sveto)ivanjske noći", radost, veselje i sreću naših mladih glumaca. Veselimo se nastavku suradnje s Kazalištem Škrabe ove jeseni!"

Nakon uspješne dvije izvedbe njihovog "Sna" sve glumice i glumci dobili su zaslužena priznanja i prigodne poklončiće, a za njih je pripremljen i poseban kazališni party. Svi su se složili da im je gluma "najdraža aktivnost" te da jedva čekaju jesen i nastavak kazališnih pustolovina na "daskama koje život znače".     

KŠ    

Foto: Zoran Osrečak, Maja Keleković & Kazalište Škrabe

© 2024. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr