Najmodernije tehnologije za očuvanje izvornih građevnih elemenata

03.12.2022.

Najmodernije tehnologije za očuvanje izvornih građevnih elemenata

Očuvanje izvornih građevnih elemenata dvorca Erdödy iz 17. i 18. stoljeća jedan je od temeljnih ciljeva obnove.

Kako bi se to postiglo, u postupku obnove primjenjuju se najmodernije tehnologije kojima će se prvenstveno ojačati cjelokupna nosiva konstrukcija.

Jedna od njih je posebna metoda mlaznog injektiranja stupnjaka, odnosno jet grouting, tehnologija kojom se ojačava temeljno tlo. Riječ je o novoj tehnologiji, ali zahvati ojačavanja tla postoje u graditeljskoj baštini unatrag nekoliko stoljeća.

Posljednjih dana radi se i na injektiranju oslabljenih zidova ekspandirajućom smolom wall restoring tehnologijom. Riječ je o metodi koja se primjenjuje kod zidanih građevina od cigle i kamenih materijala, kako bi se ojačalo i obnovilo vezivno sredstvo. Tako se točno određenom silom ekspanzije ubrizgava smola, što daje dodatnu čvrstoću.

U tijeku je i čišćenje ciglenih i kamenih svodova kao priprema za izravnanje i izvođenje FRCM ojačanja. Riječ je o tehnološkom rješenju namijenjenom popravku i ojačanju zidanih konstrukcija, uključujući i one pod konzervatorskom zaštitom.

Sve će ove metode doprinijeti postojanosti same građevine, primjenjujući najnovije standarde seizmičke zaštite objekta.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr