Sljedeći je na redu krov

30.03.2023.

Sljedeći je na redu krov

Radovi na obnovi dvorca Erdödy u punom su zamahu, a po završetku Jastrebarsko će dobiti novi kulturno – turistički centar grada.

Prijavljen je, naime, projekt njegovog opremanja, čime se otvaraju i mogućnosti za dodatne sadržaje, kao što je posjetiteljski i interpretacijski centar kulture, povijesti i glazbe.

Radove na dvorcu obišao je gradonačelnik Zvonimir Novosel sa suradnicima te i ovom prilikom istaknuo kako je riječ o iznimno zahtjevnom projektu, financijski, ali i provedbeno.

Dodao je kako je dvorac najvažniji kulturni spomenik u Jastrebarskom i kako je njegova obnova od iznimnog značaja za grad. „U ovom projektu nailazimo na brojne prepreke, no do sad smo ih sve uspješno savladavali, a tako će biti i nadalje. Podsjetio bih kako je sama priprema projekta trajala više od 12 godina, kako smo se borili s nizom administrativnih zavrzlama, zbog čega je i sam početak radova kasnio te kako nam je vrijednost radova zbog globalne situacije porasla dvostruko“, podsjetio je.

Kristijan Škoc ispred Upravnog odjela koji provodi europske projekte naglasio je kako su se radovi do sad u najvećoj mjeri odnosili na ojačanje temelja i temeljnog tla, kao i ojačanje dijela nosivih elemenata konstrukcije – zidova i svodova.

U daljnjoj fazi radit će se na izgradnji podzemnih armiranobetonskih spremnika za strojarsku opremu, slijedi injektiranje vanjskog kamenog ziđa, a uskoro i montaža kranova kako bi se moglo započeti s rekonstrukcijom krova. Trenutno se radi i na faziranju projekta, čime bi se omogućilo da se provedba projekta nastavi i u sljedećoj godini, a što će zbog niza aktivnosti biti potrebno“, dodao je Škoc.

Podsjetimo i kako su u tijeku restauratorski radovi na pojedinim elementima koji su sačuvani na dvorcu, a sve s ciljem očuvanja izvornih građevnih elemenata iz 17. i 18. stoljeća.

 

 

 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr