Uspješno završen najveći infrastrukturni projekt u povijesti Jastrebarskog

05.07.2023.

Uspješno završen najveći infrastrukturni projekt u povijesti Jastrebarskog

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko, najveća investicija u povijesti grada, uspješno je priveden kraju.

Stanovnici Jastrebarskog i okolice dobili su cjelovitu vodoopskrbnu mrežu, pouzdan sustav odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda baziran na naprednom trećem stupnju pročišćavanja, a s puštanjem uređaja u rad uskoro će krenuti i proces priključivanja svih novih korisnika na novoizgrađenu kanalizacijsku mrežu, rečeno je danas na konferenciji za novinare održanoj na lokaciji UPOV-a.

Projekt se provodio od 1. siječnja 2014. do 30. lipnja 2023. godine, a ukupna mu je vrijednost iznosila gotovo 22,5 milijuna eura, pri čemu je Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancirala 72 posto neto iznosa. Ostatak iznosa sufinancirali su Grad Jastrebarsko i Vode Jastrebarsko.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda posljednji je objekt izgrađen u okviru projekta, a njegova je funkcija iznimno važna jer će se zahvaljujući njemu otpadne vode u prirodu vraćati pročišćene. Uređaj se temelji na SBR tehnologiji koja omogućava treći, najviši stupanj pročišćavanja voda.  

Puštanje u rad pročistača otpadnih voda završna je točka izgradnje kvalitetnog i cjelovitog sustava vodoopskrbe i odvodnje kojim se Jastrebarsko može pohvaliti među prvim gradovima u Hrvatskoj. Taj smo sustav godinama gradili uz pomoć europskih sredstava, ali uz najveću podršku naših sugrađana koji su imali strpljenja za sve radove, a sad preuzimaju nove obaveze koje ovakav sustav donosi“, istaknuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko te zaključio da borba za vodu, odnosno borba za odlučivanje o sustavu koji je kvalitetan, napredan, koji drugi tek trebaju početi graditi, a što je obaveza koja neće zaobići nikoga, traje i trajat će i dalje“.

Radovi u okviru projekta izvodili su se u 14 naselja na području aglomeracije Jastrebarsko te je aktivirano ukupno 18 gradilišta. Kanalizacijska mreža sad je izvedena u svim naseljima u nizinskom dijelu te je priključenost građana na nju veća od 97 posto. Ukupno je izvedeno 1.075 novih priključaka na kanalizacijsku mrežu za oko 4.000 stanovnika. Izgrađeno je 43,5 kilometara novih kanala i kolektora, a po završetku radova asfaltirano je više od 32 kilometra prometnica.

Izgradnjom triju vodosprema – Draga Svetojanska, Jurjevčani II i Hrašće – ukupnog kapaciteta od 510 kubnih metara osigurani su rezervni vodni kapaciteti u vrijeme povećane potrošnje. Projektom je riješena i važna problematika otjecanja voda, zahvaljujući izgradnji 16 novih crpnih stanica s 1.256 metaratlačnih vodovoda, rekonstrukcijom 3,3 kilometra kanala i izgradnjom dvaju novih retencijskih bazena i dvaju kišnih preljeva.

Projekt je u konačnici stanovnicima Jastrebarskog i okolice donio brojne koristi, od unaprjeđenja i pojednostavljenja svakodnevnog života do financijskih pogodnosti.

„Projektom je podignuta vrijednost svakog zemljišta i svake nekretnine. No, još je važnije što smo pročišćavanjem otpadnih voda doprinijeli zaštiti okoliša i zdravlja naših sugrađana“, izjavio je Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko, korisnika projekta.

Ponosan sam što smo unatoč svim izazovima, koje je pandemija koronavirusa dodatno otežala, uspješno završili cjelokupan projekt i podigli kvalitetu stanovanja u Jaski za naše brojne sugrađane na sasvim novu razinu. Zahvaljujem svim stanovnicima Jaske na strpljenju tijekom izvođenja radova i pozivam ih da svi zajedno nastavimo odgovorno postupati s vodom kako bismo bogatstvo koje imamo sačuvali za buduće generacije“, dodao je. 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr