Manifestacije

Manifestacije
Jastrebarsko je poznato po brojnim manifestacijama

Diplomatska berba

Diplomatska berba
Pedesetak stranih diplomata u Diplomatskoj berbi

Ono po čemu je Jastrebarsko najpoznatije, to su zasigurno Plešivica i njeni prekrasni vinogradi - dom brojnih jaskanskih vinara, autora brojnih vrhunskih i svjetskih poznatih vina i pjenušaca. Ovdje, osim autohtonih sorti grožđa kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj možete kušati i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina vrijednih jaskanskih vinara iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i puno šire. Upravo u vinogradima iz kojih se pogled pruža na predivan vinorodni plešivički amfiteatar koji svakoga ostavlja bez daha, održava se Diplomatska berba – manifestacija koja je 2010. godine potekla upravo iz ovog kraja. 

Dani vina

Dani vina
Jaskanski vinari u društvu Gradonačelnika prilikom svečanosti otvorenja

Dani vina u Jastrebarskom - središnja je turistička manifestacija jaskanskoga kraja u trajanju od četri dana, a na kojoj, uz bogati kulturno-umjetnički, zabavni i edukativni program, posjetitelji manifestacije mogu kušati vina poznatih plešivičkih vinara i vinarija – Tomac, Korak, Šember, Kurtalj, Jagunić, Kolarić, Braje, Ivančić, Režek, Tomac-Bajda, Šoškić, Jurkovac, Sirovica, Mladina i drugih. Festival pjenušaca i jagoda

Festival pjenušaca i jagoda
Jagoda u pjenušcu - okus koji se ne zaboravlja!

Eno-gastronomski festival osmišljen je na temu spajanja jagoda i pjenušavog vina. Manifestacija se, uz popratne sadršaje poput raznih koncerata i radionica na temu pjenušavih vina, održava u mjesecu svibnju u perivoju dvorca Erdödy. Na festivalu, posjetitelji imaju priliku kušati najbolje iz svijeta pjenušavih vina odnosno pjenušaca:  Tomac, Šember, Korak, Ivančić, Jagunić, Kurtalj, Kolarić, Kunović, Režek i dr.

Festival cvijeća

Festival cvijeća
Perivoj dvorca Erdödy u šarenilu cvijeća

U mjesecu svibnju, u Jastrebarskom tradicionalno ne nedostaje cvijeća, šarenila, cvjetnih instalacija, posjetitelja i ugodne atmosfere. Za to su zaslužni vrijedni organizatori Sajma cvijeća "Cvjetna Jaska" i 1. Obrtničkog sajma Jastrebarsko, u sklopu kojih svoje proizvode izlažu i prodaju uzgajivači cvijeća, trajnica i kaktusa, dok u podrumu žitnice brojni domaći i gostujući obrtnici, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i predstavnici udruga predstavljaju svoje domaće proizvode i radove.

Dani vina & riba/divljač/kotlovina fina

Dani vina & riba/divljač/kotlovina fina
Kroz tri dana, pedesetak ekipa priprema vrhunske delicije od ribe, svinjskog mesa i divljači, a u čijim su okusima i mirisima brojni posjetitelji mogu besplatno uživati

Dan dr. Vladka Mačeka

Dan dr. Vladka Mačeka
Bista dr. Vladka Mačeka u Jastrebarskom

Dr. Vladko Maček rođen je 20. srpnja 1879, a svake se godine u mjesecu srpnju obilježava godišnjica njegova rođenja. Grad Jastrebarsko pritom poziva sve sugrađane i stanovnike okolnih naselja da zajedno, na dostojan način obilježe Dan Dr. Vladka Mačeka kako bi svjedočili toleranciji, uvažavanju i zajedništvu na koje je pozivao poznati Jaskanac, Vladko Maček.

Jaska art festival

Jaska art festival
Festival se održava i u perivoju dvorca Erdödy

Tradicionalni festival klasične glazbe zamišljen je kao višegodišnja manifestacija koja unapređuje društveni i kulturni život te samu turističku ponudu Jastrebarskog. Naime, Jaska art festival je festival s kvalitetnim i kreativnim umjetničkim sadržajem koji iz godine u godinu zadovoljava sve ljubitelje klasične glazbe, ali i ljubitelje glazbe uopće.

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr